StoryEditor

Firmy nechcú zdražovanie

28.11.2006, 23:00
Prechod na euro a teda aj prepočítavanie cien tovarov na spoločnú európsku menu by nemalo priniesť ich zdraženie. To je hlavným cieľom Etického kódexu firiem, ktorý už podpísalo približne dvadsať firiem.

Prechod na euro, a teda aj prepočítavanie cien tovarov na spoločnú európsku menu, by nemalo priniesť ich zdraženie. To je hlavným cieľom Etického kódexu firiem, ktorý už podpísalo približne dvadsať firiem. "Najväčšími sú Orange Slovensko, Siemens, Slovalco či Coop Jednota," informoval novinárov výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Podpisom kódexu sa zaväzujú, že nebudú pri prijímaní eura poškodzovať ľudí neodôvodneným zvyšovaním cien.
Včera sa k nim pridalo aj prvé združenie - Slovenské združenie pre značkové výrobky. "Je dôležité, aby významné spoločnosti, ktoré pôsobia na Slovensku, deklarovali, že proces zavádzania eura sa ich dotýka a nebude zneužitý," povedala predsedníčka predstavenstva združenia Drahomíra Mandíková.
Dôležitá je dôvera
Firmy, ktoré kódex podpísali, sa okrem toho musia snažiť o komunikáciu so zákazníkmi a s obchodnými partnermi, aby aj oni konali férovo, musia zaviesť duálne oceňovanie tovarov a služieb a zabezpečiť prehľadné prepočty cien. "To všetko prispeje k transparentnému prechodu na euro na Slovensku," hovorí Mandíková.
Dôraz na komunikáciu je pri zavádzaní eura podľa bývalého splnomocnenca vlády pre euro Ivana Štefanca veľmi dôležitý. Odrazí sa vo vnímaní spoločnej meny. "Stále rastú obavy, že zavedenie eura sa prejaví v raste cien," tvrdí. Slovensko je pritom medzi 10 novými členskými krajinami na treťom mieste, čo sa týka podpory eura. Tú by však mohlo pri nedostatočnej komunikácii stratiť.
Dvojité ceny aj skôr
Dvojité oceňovanie, ktoré budú musieť všetci obchodníci či firmy zaviesť od polroka 2008, bude trvať 18 mesiacov. Každá cena bude musieť byť uvedená v eurách a zároveň aj v korunách.
V Etickom kódexe sa firmy zaviazali, že zavedú duálne oceňovanie čo najskôr po zverejnení pevného výmenného kurzu. Či firmy správne oceňovanie dodržia, bude zrejme kontrolovať inšpekcia.
"Predpokladá sa, že Slovenská obchodná inšpekcia bude v súlade aj s terajšími kompetenciami kontrolovať správne uvádzanie cien a ich prepočty. Stane sa tak okamžite, ako bude zavedené duálne oceňovanie a po celý jeho čas," hovorí Daniela Krkošová zo SOI.
Pokuty ešte nepoznáme
Podrobnosti a možné sankcie, ktoré za to firmám budú hroziť, však ešte stanoví tzv. generálny zákon. Centrálna banka, ministerstvá financií, hospodárstva a spravodlivosti, by ním mali legislatívne upraviť prepočty na eurá, pravidlá duálneho oceňovania, kontroly a dozoru. Okrem dobrovoľného etického kódexu a kontroly SOI by malo zdražovaniu po zavedení eura predísť aj častejšie zverejňovanie úrovne inflácie. Štatistický úrad by mal informovať o raste cien každý týždeň, pokým doteraz tak robí mesačne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:54