StoryEditor

Zakladanie firiem by malo byť ľahšie

10.08.2005, 00:00
Na úradoch práce by mali byť pracovníci, ktorí by založili firmu namiesto začínajúcich podnikateľov či živnostníkov. Aj takýto návrh padol včera na pracovnom stretnutí ľudí z ministerstva práce a zástupcov podnikateľov.

Na úradoch práce by mali byť pracovníci, ktorí by založili firmu namiesto začínajúcich podnikateľov či živnostníkov. Aj takýto návrh padol včera na pracovnom stretnutí ľudí z ministerstva práce a zástupcov podnikateľov. "Dnes veľa začínajúcich podnikateľov väčšinou nevie, aké úrady treba navštíviť a oznámiť napríklad začiatok živnosti. A čas na založenie spoločnosti sa potom zbytočne neúmerne predlžuje," myslí si Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Inšpirácia z Kanady
Ako pozitívny príklad Kičina uviedol Kanadu, kde na to vyškolení ľudia pomáhajú začínajúcim podnikateľom zakladať firmy. "Tam je síce takáto služba spoplatnená, u nás by mohla byť zadarmo," konštatuje Kičina. Rezort práce by takéto kancelárie mohol financovať z peňazí, ktoré teraz štát na začatie podnikania dáva dlhodobo nezamestnaným. Mohlo by to pomôcť približne 40 až 50 tisícom firiem alebo živnostníkov. Toľko vlani začalo podľa obchodného registra a živnostenského registra podnikať.
Na poradenských kanceláriách by mohol ušetriť aj štátny rozpočet. V návrhu síce ešte nebola vyčíslená suma potrebná na ich založenie a fungovanie. Rezort práce však už za prvých sedem mesiacov dal na motivačné dotácie takmer 700 miliónov korún. Na porovnanie - na kancelárie bezplatnej právnej pomoci rezort spravodlivosti počítal s ročnými nákladmi približne sto miliónov korún.
Podľa Kičinu by sa takýmto spôsobom odstránila aj diskriminácia začínajúcich podnikateľov. Kým dnes dostávajú pomoc od štátu len dlhodobo nezamestnaní, podľa nového systému by mali na ňu nárok všetci.

Neistý osud návrhu
Či sa názory podnikateľov na spôsoby zjednodušenia zamestnávania nakoniec dostanú aj do praxe, je ešte otázne. "Musíme najskôr vyhodnotiť všetky odporúčania a až potom budeme môcť povedať, ktoré sú akceptovateľné," tvrdí hovorca rezortu práce Martin Danko.
Ak by sa rezort práce rozhodol akceptovať odporúčania podnikateľov, mohol by bez väčších problémov prostriedky určené na motivačné dotácie pretransformovať na nový projekt. "Tieto projekty ministerstvo financuje z vlastnej kapitoly. My sa k nim síce vyjadrujeme, ale ak majú dostatočné odôvodnenie, odsúhlasíme ich," tvrdí hovorca ministerstva financií Peter Papanek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:48