StoryEditor

Energetici: regulácia môže narušiť trh

16.08.2006, 00:00
Prílišná regulácia energetického sektora zo strany ministerstva by mohla negatívne zapôsobiť na trhové prostredie. Upozorňujú na to predstavitelia energetických monopolov, ktoré majú čas na nájdenie rezerv len do konca augusta.

Prílišná regulácia energetického sektora zo strany štátu by mohla negatívne zapôsobiť na trhové prostredie. Upozorňujú na to predstavitelia energetických monopolov, ktoré majú čas na nájdenie možností, ako znižovať ceny, len do konca augusta.
Slovenské elektrárne predávajú svoju elektrinu len distribučným spoločnostiam a obchodníkom, ktorí ju potom predávajú ďalej. Ich ceny nie sú regulované, ale tvorené čisto trhom. "Keď funguje trh, automaticky sa dosiahne rovnováha. Ak siahnete na túto rovnováhu, môžu nastať dôsledky," povedal šéf elektrární Marco Arcelli. Elektrárne predávajú svoju produkciu prostredníctvom verejných dražieb. Ak by cena bola nižšia ako v okolitých krajinách, mohli by ju skúpiť obchodníci zvonka a u nás by jej bol nedostatok.
Aj keď firmy podnikajúce v energetike ministerstvo hospodárstva ako partnera podľa svojich vyjadrení rešpektujú, s prílišnou reguláciou nesúhlasia. Po piatkových rokovaniach s monopolmi minister hospodárstva vyhlásil, že regulačný úrad by nemal povoliť navrhované zvýšenie plynu o 15 percent od októbra. Podľa hovorcu úradu Miroslava Luptáka SPP dnes zarába na kubíku plynu pre domácnosti asi 17 halierov. "Keď sa nebude kúpna cena plynu reflektovať v predajných cenách, budeme domácnostiam predávať pod náklady. Je to v rozpore s európskou aj slovenskou legislatívou," argumentuje hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
"Tieto veci ministerstvo nebude komentovať. Skôr nás bude zaujímať, čo pripravia pracovné skupiny, a nie čo sa prezentuje v médiách," povedal pre HN minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Zmiešané skupiny majú posudzovať situáciu v Slovnafte, elektrárňach, plynárňach a troch distribučných spoločnostiach do konca augusta. Ak nenájdu dohodu, vláda sľubuje pritvrdiť. Akými konkrétnymi krokmi, zatiaľ jej členovia nezverejnili.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 20:52