StoryEditor

Azbuka v našich tlačiarňach

02.10.2006, 00:00

MOSKVA -- Ťažko by ste v Rusku v množstve vydávaných kníh a publikácií hľadali slovenských autorov. Keď si však pozriete tlačiareň niektorej ruskej knihy, môže byť zo Slovenska.
Na ruskom knižnom trhu vyšlo v prvom polroku 44-tisíc kníh a publikácií v náklade prevyšujúcom tristo miliónov výtlačkov. Tretinu tvorili učebnice, 60 miliónov výtlačkov beletrie, zvyšok je odborná literatúra, rôzne encyklopédie a informačno-reklamné brožúry.
O ruský tlačiarenský trh sa tvrdo bojuje a mimo hry nie sú ani slovenské firmy. "Dobre nás tu poznajú. Začínali sme v roku 1997 a boli sme jednou z mála polygrafických firiem, ktorým finančná kríza nespôsobila v roku 1998 straty," spomína Janka Procházková, vedúca obchodnej skupiny martinskej Neografie.
Tlačiareň pravidelne vystavuje na Moskovskom medzinárodnom knižnom veľtrhu, ktorý navštívi tristotisíc ľudí. Slovenský tlačiarenský priemysel na výstave zastupovali aj firmy skupiny Grafobal Group, ktorá sa významne podieľa na slovenskom exporte polygrafických výrobkov a v Rusku podniká v oblasti obalovej techniky.
Takmer 90 percent knižnej produkcie Neografie je určených na export. Na ruský trh dodávajú približne pätinu výroby. "Máme tu serióznych partnerov a upozorňujem, že voči tomuto trhu sú u nás často predsudky," tvrdí Procházková.
Problémom podnikania v Rusku sú platby za tovar. "Niektoré knižné zákazky sa snažíme poistiť, pri iných však vyžadujeme predplatbu, čo sa často musí robiť prostredníctvom tretej firmy," vysvetľuje Procházková. Konkurencia z Talianska, Litvy a Maďarska ponúka Rusom oveľa výhodnejšie platobné podmienky -- najmä odklady platieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:12