StoryEditor

Žiaromat sa mení na ziskovú firmu

09.02.2006, 23:00

Po vyše roku, čo je tradičný producent žiaruvzdorných materiálov Žiaromat Kalinovo súčasťou skupiny Železiarne Podbrezová, nastal v jeho hospodárení zásadný zvrat. Kým v roku 2003 predstavovali dlhy firmy 380 miliónov, vlani firma skončila s nulovým hospodárskym výsledkom a tento rok už plánuje zisk 19,5 milióna korún. Firma je však stále v režime vyrovnania, ktoré povolil Krajský súd v Banskej Bystrici v septembri 2003.
Bývalí majitelia v roku 2004 predali svoje akcie Železiarňam Podbrezová, ktoré boli druhým najväčším veriteľom Žiaromatu. Podľa podpredsedu predstavenstva a ekonomického riaditeľa Dušana Brečku mali železiarne záujem o zachovanie výroby žiaruvzdorných materiálov, ktoré odoberali. "Proces vyrovnania je právne ukončený, je teraz na Žiaromate, aby svoje dlhy voči veriteľom splácal do roku 2009 tak, ako ukladá uznesenie súdu," konštatoval Brečka.
Prednostným veriteľom, najmä exekútorom, už splatili polovicu z vyše desaťmiliónového dlhu. Medzi oddelenými veriteľmi sú Daňové riaditeľstvo, Sociálna poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa, ale aj Železiarne Podbrezová. Zo 106 miliónov korún, predstavujúcich 70 percent pôvodných dlhov, splatili takmer štvrtinu a štyridsiatim ďalším veriteľom tretinu dlhov.
Konsolidácia Žiaromatu sa začala personálnou reštrukturalizáciou, keď s odstupným odišlo 40 percent zamestnancov. Paralelne s týmto krokom nastala aj zmena v štruktúre výroby. Orientácia na produkty s vyššou pridanou hodnotou spolu s odbúraním prezamestnanosti sa odrazila v 56-percentnom medziročnom zvýšení tržieb a výraznom znížení nákladov na vstupné suroviny.
"Žiaromat potreboval silného akcionára, bez neho by možnosť záchrany bola takmer nulová. Pre proces vyrovnania dodnes nie sme dôveryhodným partnerom pre banky, najťažšie obdobie nám pomohli preklenúť Železiarne Podbrezová," tvrdí generálny riaditeľ Žiaromatu Miroslav Hoška.
Žiaromat vznikol v roku 1890 a v 20. rokoch minulého storočia bol najväčším podnikom svojho druhu na Slovensku. Od roku 1971 vyrába popri šamote, žiarobetónoch a iných materiáloch aj žiaruvzdorné materiály na výstelku oceliarskych pecí. Výrobky nachádzajú uplatnenie najmä v priemysle kovov, v zlievarenstve, keramickom priemysle, priemysle stavebných látok a v energetike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:50