StoryEditor

Uhrík vo Volkswagene končí

25.04.2005, 00:00

Jozef Uhrík, ktorý 1. mája dovŕši 66 rokov, sa rozhodol týmto dňom odísť do dôchodku. Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa chystá zmenu vo funkcii predsedu predstavenstva oficiálne oznámiť v piatok. Podľa ČTK nástupcom Uhríka na čele automobilky bude súčasný člen predstavenstva Thomas Schmall (41 r).
Uhrík viedol spoločnosť od konca novembra 2002. Predtým, od príchodu Volkswagenu na Slovensko v roku 1991, vystupoval ako hovorca jeho predstavenstva a obchodno-ekonomický riaditeľ. Vo funkcii splnomocnenca slovenskej vlády pre rozvoj automobilového priemyslu a konverziu zbrojného priemyslu a prvého námestníka federálneho ministra hutníctva, strojárstva a elektrotechniky dohodoval v priebehu roku 1990 výber investora pre bývalé Bratislavské automobilové závody. Volkswagen prišiel na rad po tom, ako sa slovenská strana za osem týždňov nedohodla s General Motors. Pôvodne uvažoval na Slovensku vyrábať 20-tisíc automobilov. Predvlani ich vyrobil vyše 281-tisíc, vlani po presune ťažiska na výrobu terénnych vozidiel 223,5-tisíca. Na jeseň spustí výrobu nového typu terénneho Audi Q 7 a trieda týchto luxusných vozidiel bude tvoriť až štyri pätiny produkcie. Výsledky teda zďaleka predstihli všetky pôvodné očakávania Volkswagenu.
Uhrík začínal v šesťdesiatych rokoch ako technický projektant v Závodoch ťažkého strojárstva v Dubnici nad Váhom. Od roku 1973 pracoval na generálnom riaditeľstve združenia ZŤS v Martine, ktoré v rokoch 1986 až 1989 viedol. V Dubnici zakladal špecializáciu na hydrauliku, v ktorej sa Slovensko stalo jedným z najväčších výrobcov v Európe a na výsledkoch niekdajšieho Výskumného ústavu hydraulických mechanizmov dodnes stavia. Odmieta obavy zo špecializácie Slovenska na automobilový priemysel, no upozorňuje, že potrebuje viac a kvalifikovanejších odborníkov ako ponúkajú školy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:21