StoryEditor

Vtáčia chrípka sa vrátila do Maďarska

29.01.2007, 23:00

Prvý prípad vírusu vtáčej chrípky H5N1 v krajinách Európskej únie od konca vlaňajšieho leta zaznamenali na juhu Maďarska. Predpoklady domácich veterinárov z vírusového ochorenia chovných husí na farme neďaleko mesta Szentes v dolnozemskej Čongrádskej župe potvrdili aj vyšetrenia v referenčnom laboratóriu EÚ v anglickom Weybridge.

Maďarskí veterinári pre istotu ešte minulý týždeň zlikvidovali viac ako tritisíc husí chovaných na zasiahnutej farme. A zároveň pristúpili k preventívnej kontrole domácej hydiny v bezpečnostnostnej zóne na okolí.

Maďarské ministerstvo pôdohospodárstva a pre rozvoj vidieka v pondelok informovalo o novom prípade podozrenia z vtáčej chrípky. Aj tentoraz ide o chovné husi neďaleko mesta Szentes na farme štyri kilometre od obce Derekegyház. Podobne aj v tomto prípade a nečakajúc na dodatočné konečné rozhodnutie laboratória vo Weybridge veterinári museli rozhodnúť o usmrtení skoro desaťtisíc husí. A následne prijať opatrenia na posilnenie kontroly v okolí. Príznaky prítomnosti vírusu vtáčej chrípky objavili u mesačných husí koncom uplynulého týždňa.

V okruhu jedného kilometra od spomínanej farmy sú ďalšie štyri osady, kde bolo nutné podľa predpisov EÚ zlikvidovať všetkých 367 kusov hydiny. V ochrannej zóne do troch kilometrov skontrolovali 535 kusov hydiny na 29 samotách, avšak nový prípad ochorenia nenašli. Okolo dvadsať veterinárov zabezpečuje preventívnu kontrolu v okruhu desať kilometrov od zasiahnutej farmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:27