StoryEditor

Lipšic chce dozor nad notármi

06.11.2005, 23:00
Mnohomiliónové spory o náhradu škody môžu hroziť štátu, ak prejde ministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi novela Notárskeho poriadku. Viceprezident Notárskej komory Miloslav Kováč si myslí, že je to zneužiteľné.

Mnohomiliónové spory o náhradu škody môžu hroziť štátu, ak prejde ministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi novela Notárskeho poriadku. Platiť by mala už od februára budúceho roku. Podľa nej by mal minister právo pozastaviť výkon notárskej činnosti už pri návrhu na disciplinárne opatrenie proti notárovi, ktoré môže sám podať.
Viceprezident Notárskej komory Miloslav Kováč si myslí, že je to zneužiteľné. "Podnet predsa môže podať ktokoľvek na kohokoľvek," povedal. Pritom disciplinárnym opatrením môže byť aj obyčajné pokarhanie. "Chcel by som vidieť prípad, aby som nenašiel na kontrole nič, za čo by mohol dostať notár pokarhanie," myslí si Kováč. Je presvedčený o tom, že každý takýto návrh sa skončí žalobou.
Už dnes je možné pozastaviť notárovi činnosť, ale iba pri trestnom stíhaní. "Ak však bolo trestné stíhanie zastavené, notár v každom takomto prípade podal žalobu o náhradu škody," tvrdí Kováč.
V Česku nemožné
Minister Lipšic chce aj takýmto spôsobom sprísniť dohľad štátu nad notármi. Podľa notárov je to neprijateľné. Rovnaký názor má napríklad aj šéf českej Notárskej komory Martin Foukal. "Nie je predsa možné pozastaviť činnosť, kým nie je právoplatne rozhodnuté," myslí si Foukal. Súhlasí síce s tým, že ak nie je pozastavená činnosť, môže notár vykonať ešte "mnoho zlého". "Možno by sa však mohlo urýchliť disciplinárne konanie, nie takto meniť princípy," vysvetľuje.
Rovnako je podľa Foukala nemysliteľný aj ďalší spôsob zvýšenia dohľadu štátu nad notármi - dosadenie vlastných, ministrom navrhnutých ľudí do prezídia Notárskej komory.
Rezort spravodlivosti sa však obhajuje. "Ministerstvo má právo dohliadať, či nebol porušený zákon," tvrdí Ľubomíra Miklovičová z tlačového odboru ministerstva. Štát podľa nej musí mať dostatočný dohľad nad právnickými profesiami. "Považujeme za dôležité, aby v prípade, ak sa voči notárovi začalo disciplinárne konanie, mohol minister pozastaviť výkon jeho funkcie. Podobne je to aj voči exekútorom," dodáva. Podľa Foukala je to však iba alibistický krok ministerstva voči verejnosti.
Notári argumentujú, že v žiadnej európskej krajine nie je takýto "dozor" nad notármi. "V Česku by to určite nebolo možné," konštatuje Foukal.
Späť do komunizmu
Ak sa v takejto podobe dostane novela do parlamentu, je pravdepodobné, že ju poslanci neschvália. "Vnímam ju veľmi negatívne. Vrátili by sme sa do obdobia spred roku 1989," myslí si Gábor Gál z SMK. Ani Ján Cuper z ĽS-HZDS nevidí dôvod na to, aby si minister znovu nárokoval právo zasahovať do notárskej činnosti. "Notári majú svoje kontrolné aj disciplinárne orgány, ktoré fungujú," dodáva. Aj Peter Miššík z SDKÚ si myslí, že notársky stav je stabilizovaný: "Notári sú veľmi dôležití pre štát aj občanov, ale je otázka či nepostačujú už existujúce mechanizmy."
Novela mení aj ďalšie, tiež kritizované ustanovenia. Sú nimi napríklad zrušene notárskych kandidátov či narušenie zásady mlčanlivosti. "Notár bude musieť povedať, čo sa dozvedel, podstatne širšiemu okruhu subjektov. Tu však už nejde o notárov, ale o občanov. Tí potom nebudú vedieť, kto všetko sa o ich záležitostiach môže dozvedieť," dodáva Kováč.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:48