Obľúbené vianočné pečivo bude tento rok o niečo drahšie. Dôvodom sú vyššie ceny najdôležitejších surovín, nielen múky, ale napríklad aj cukru a už nejaký čas sledujeme zdražovanie aj pri energiách nevyhnutných na jeho výrobu. Rastúce náklady robia vrásky aj samotným pekárom.
Vo firme Pekáreň Božik preto museli zvýšiť cenu svojich výrobkov už počas roka, pričom ďalšie sedem- až 15-percentné zdraženie príde od januára. „Najviac stúpla cena koláčov s rôznymi plnkami, ako sú mak, orech, tvaroh, lekvár, a vianočiek, keďže suroviny išli o 30 percent hore,“ opisuje posledný rok ekonómka pekárne Zuzana Zigová.
Pri výrobe ich zaskočila najmä cena múky, ktorá v tomto roku narástla o 25 eur za tonu a začiatkom toho nového ich čaká navýšenie o ďalších 50 eur za tonu. Náklady na výrobu pritom stúpajú naprieč celým potravinárskym segmentom, pričom dôsledky pandémie ovplyvnili, samozrejme, aj tú nepotravinársku oblasť....
Zostáva vám 85% na dočítanie.