StoryEditor

Gazprom sa nechce deliť o svoje plynovody

01.06.2006, 00:00
Európska únia sa snaží čo najskôr znížiť svoju závislosť nielen na ruskej rope, ale aj plyne. Problémy s dodávkami, ktoré nastali na prelome rokov, kvôli sporu Ruska a Ukrajiny o ceny plynu, tieto snahy ešte urýchlili. Zatiaľ však nie je Brusel vo svojej vojne za energetickú nezávislosť úspešný.

Európska únia sa snaží čo najskôr znížiť svoju závislosť nielen od ruskej ropy, ale aj od plynu. Problémy s dodávkami, ktoré nastali na prelome rokov kvôli sporu Ruska a Ukrajiny o ceny plynu, tieto snahy ešte urýchlili. Zatiaľ však nie je Brusel vo svojej vojne za energetickú nezávislosť úspešný.
Podľa denníka Financial Times podpredseda Predstavenstva Gazpromu Alexander Medvedev zamietol posledný pokus únie -- požiadavku, aby ruský plynárenský gigant uvoľnil svoje plynovody aj pre konkurenčnú surovinu. Navyše, plány na obídenie ruského územia plynovodom z Kazachstanu sú podľa Medvedeva nerealistické. Dôvod? Kazachstan má vraj príliš málo plynu.
Práve obídenie Ruska však Brusel výrazne podporuje, aby zabezpečil pre Európu dodávky plynu zo strednej Ázie. Ak by sa tento plán nakoniec podaril, Gazprom sa vyhráža, že svoje investičné plány presunie z Európy do Číny a Kórey. Keďže až štvrtina európskej spotreby plynu pochádza z Ruska, jej energetická bezpečnosť by tak mohla byť v ohrození.
S argumentmi Gazpromu nesúhlasí ani americký viceprezident Dick Cheney, ktorý ich označil za vydieranie. Gazprom to odmieta a tvrdí, že pre koncern majú platné kontrakty na dodávku plynu "takú váhu ako Biblia".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 20:52