StoryEditor

Spor s ČSOB sa zrejme skončí vo Washingtone

27.05.2003, 00:00

Spor Slovenska s Československou obchodnou bankou, v ktorom už ide približne o 40 miliárd korún, sa zrejme skončí rozhodnutím súdu. Minister Ivan Mikloš na včerajšom stretnutí so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom sondoval názor českej strany na mimosúdne vyrovnanie, k dohode však nedospeli.
"Aj po rokovaní zostali rozdielne pohľady na výšku mimosúdneho vyrovnania," informoval HN poradca ministra financií Peter Papanek.
Ďalšie rokovania na túto tému by sa otvorili, ak by zo strany ČSOB prišli nejaké návrhy. ČSOB je súkromný subjekt, nie je podriadený štátu. Napriek tomu sa český štát v apríli 1998 v rámci tzv. stabilizačnej zmluvy zaviazal poskytnúť ČSOB štátnu podporu vo výške 90 percent pohľadávky, plus príslušenstvo v prípade, že sa nepodarí pohľadávku voči Slovensku vymôcť. Pomoc mala byť splatná do konca minulého roka, neskôr bola predĺžená do konca roka 2004. Naplnila by sa, ak by Slovensko spor vyhralo.
Pohľadávka ČSOB vznikla v roku 1997, keď Slovensko prestalo finančne podporovať Slovenskú inkasnú, s. r. o., tak, ako sa zaviazalo v dohode o konsolidácii ČSOB z decembra 1993. Slovenská inkasná mala spravovať časť starých úverov presunutých z ČSOB pri jej konsolidácii. Po tom, ako sa dlžníci dostali do konkurzov, nebola slovenská strana schopná plniť svoje záväzky. Na jar 1997 vyhlásila ČSOB svoju pohľadávku za okamžite splatnú, vyčíslila ju vtedy na jedenásť miliárd českých korún.
Podľa hovorcu ČSOB Milana Tománka konečný verdikt možno očakávať "skôr v priebehu niekoľkých mesiacov ako v priebehu niekoľkých týždňov". Podľa Papanka slovenská strana trvá na svojom stanovisku -- jednotlivé pohľadávky ČSOB nie sú dobre zdokumentované. Podrobnosti Papanek neuviedol s poukazom na prebiehajúcu arbitráž.
Už doteraz spor predstavuje záťaž pre verejné financie v dôsledku nákladov na právne zastupovanie. Vlani sa v rozpočte na tento účel vynaložilo 50 miliónov korún, tento rok 170 miliónov a na budúci rok podľa návrhu 190 miliónov korún. Od začiatku roka 2001 sa začal spor vo veci samej pred medzinárodným strediskom pre riešenie sporov spojených s investíciami - ICSID vo Washingtone.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:19