StoryEditor

Veda ešte stále nie je prioritou

01.02.2007, 23:00
Vedecké bádanie na vysokých školách bolo a je podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie a rektora Slovenskej technickej univerzity prof. Ing. Vladimíra Báleša, DrSc. prakticky od založenia univerzít nerozlučne spojené s ich životom.

Vedecké bádanie na vysokých školách bolo a je podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie a rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) prof. Ing. Vladimíra Báleša, DrSc. prakticky od založenia univerzít nerozlučne spojené s ich životom. Aj na Slovensku sa najväčšia časť výskumu so zreteľom na široké odborné zázemie robí na vysokých školách. Menej už podľa neho možno vyjadrovať spokojnosť s jeho kvalitou, ktorá má od pracoviska k pracovisku dosť kolísavú úroveň. Mnohé v tomto smere ovplyvňuje individuálny ľudský faktor, veľa však závisí aj od toho, akú váhu prikladá spoločnosť vzdelaniu a vede. Žiaľ, podľa V. Báleša podpora vedy, predovšetkým pokiaľ ide o jej finančné vyjadrenie, nebola v žiadnej doterajšej vláde vrátane súčasnej prioritou. Deklaratívne možno áno, ale v skutkoch menej. Aj preto slovenská veda zaostáva za svetovou. Môžeme sa síce pochváliť ostrovčekmi vedy, ktoré sú uznávané vo svete, ale tie vznikli skôr podporou zo zahraničia, prípadne získaním zahraničných grantov.
Vážnym momentom na Slovensku je podľa V. Báleša fakt, že súkromný sektor investuje veľmi málo, skoro najmenej z členských štátov v EÚ, do výskumu. Manažéri firiem síce volajú po kvalitných výsledkoch výskumu, ktoré by najlepšie už zajtra mali byť aplikovateľné v praxi, ale väčšina z nich na dosiahnutie týchto výsledkov toho veľa neurobila. Výskum - to nie je len okamžitá realizácia jeho výsledkov v praxi. Je to podľa V. Báleša najmä cesta trpezlivých pokusov, bádaní, aj omylov. Veď napríklad výskum materiálov pre AIRBUS 380 sa začal pred 15 rokmi.
Nie všetky školy na Slovensku sa venujú výskumu tak, ako by si doba želala. Bolo by veľmi žiaduce, keby sa vysoké školy rozdeľovali podľa kvality výskumu tak, ako to predpisuje zákon o vysokých školách, a to na výskumné univerzity, univerzity a univerzitné vysoké školy. A ,samozrejme, aj podľa toho by sa mala financovať veda na nich. Potešujúcim momentom je rastúci záujem o doktorandské štúdium. Ministerstvo školstva prideľuje vysokým školám čoraz viac miest pre začínajúcich doktorandov. Je to podľa V. Báleša dobrý signál, že mladí ľudia majú chuť pracovať na poli vedy. Treba dúfať, že sa tu črtá na lepšie časy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:33