StoryEditor

Ako sa prehodnocujú úroky

28.09.2006, 00:00

Mnoho klientov pri súčasnom výraznom zvyšovaní úrokových sadzieb uvažuje, aké fixovanie hypotekárnych úrokov je výhodnejšie. Či je lepšie jednoročné alebo viacročné viazanie sadzby.
Otázkou však je, či si môžu klienti zvoliť inú fixáciu ako majú v zmluve. Väčšina bánk nemá žiaden problém s tým, ak jej klient chce zmeniť fixovanie svojho úveru. "Ak chce klient zmeniť pôvodnú dobu fixácie, môže požiadať o jej zmenu bez poplatku. Pri ukončení doby fixácie úrokovej sadzby banka minimálne štyri týždne pred jej uplynutím písomne klientovi oznámi výšku nových úrokových sadzieb spolu s jednotlivými dobami fixácií," tvrdí hovorca Tatra banky Roman Začka. Fixáciu môže zmeniť aj klient Istrobanky, ale za tisíckorunový poplatok. Rovnako aj ČSOB umožňuje svojim zákazníkom prejsť napríklad z ročnej fixácie na dlhodobejšiu, ale aj naopak. "Odporúčame však klientom využívať sadzby fixované na dlhšie obdobie ako jeden rok, prípadne ponechať si pôvodne dohodnutý typ sadzby," konštatuje hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová. Avšak napríklad VÚB banka nepovoľuje meniť obdobie fixácie. "Zvolená doba fixácie úrokovej sadzby je platná počas celej doby splácania úveru," tvrdí hovorkyňa banky Alena Walterová.
A ako je to s prehodnocovaním úrokov? "Po uplynutí fixácie úrokovej sadzby banka môže, ale nemusí pristúpiť k prehodnoteniu sadzby klienta. Ak ten s navrhovaným úrokom nesúhlasí, po komunikácii s bankou sa môže rozhodnúť aj pre iný typ sadzby, ako banka pôvodne navrhuje," vysvetľuje hovorkyňa Ľudovej banky Jana Lukáčová. Dexia banka však prehodnocuje sadzby automaticky. "Prehodnocujeme ich na základe aktuálnej výšky 12-mesačného BRIBOR-u zverejňovaného centrálnou bankou a jeho úrokového rozpätia dohodnutého v zmluve. To znamená, že aj v prípade poklesu sadzieb na trhu, klientovi pri prehodnotení úveru sadzba klesne," tvrdí hovorca Dexia banky Michal Fúrik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:37