StoryEditor

Slováci utekajú z Česka

25.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

PRAHA -- Mnohé české firmy, ktoré zamestnávajú Slovákov, čaká problém. Rastúca ekonomika totiž láka čoraz viac Slovákov späť domov. Informoval o tom český denník Lidové noviny (LN). "Slovákom sa už prestáva vyplácať pracovať v Česku," povedal Ľubomír Drahovský zo slovenskej agentúry pre prieskum trhu TERNO. Vďaka naštartovaným reformám v posledných rokoch je naša krajina na dobrej ceste splniť maastrichtské kritériá a už začiatkom roka 2009 prijať euro za svoju menu.
Rastú aj platy
Priemerná mesačná hrubá mzda sa na Slovensku za posledné tri roky zvýšila takmer o 3 000 korún a v súčasnosti dosahuje 18 761 korún, čo je približne 15 665 českých, píšu LN. "Inzeráty ponúkajú Slovákom prácu v Česku za 60 až 80 Kč na hodinu, čo je asi 15 000 korún za mesiac," informoval Drahovský. Takáto mzda začína byť pre Slovákov nevýhodná, pretože po odpočítaní nákladov na dopravu, ubytovanie a stravu im zostane menej, ako keď zostanú doma. "Navyše, keď budú pracovať doma, firma za nich zaplatí zdravotné poistenie, to si však v Česku musia platiť sami," dodáva.
Nie len Česko
Úbytok záujmu Slovákov o prácu v Česku zaznamenali aj české pracovné agentúry. "Česko už nie je také lukratívne, ako bolo ešte pred pár rokmi," potvrdila Šárka Střítezská z českej personálnej agentúry CreditCzech. "Tento jav, keď sa slovenskí občania kvôli práci vracajú späť domov, naozaj nastáva. A bude čím ďalej tým silnejší, čím viac bude rásť slovenská ekonomika," konštatoval analytik spoločnosti GFK Praha Michal Straka. Slováci však neopúšťajú iba Českú republiku. "Vo veľkom počte dochádza k návratom tiež z Anglicka alebo Írska," informoval Drahovský. Obdobie, keď Slováci opúšťali kvôli práci svoju krajinu, je tak zrejme nenávratne preč, informoval český denník Lidové noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:52