StoryEditor

Ivan Štefanec: Obraz Tatier sa nezmení

17.11.2005, 23:00
Európska únia nedávno pre Vysoké Tatry poskytla 5,67 milióna eur, teda asi 220 miliónov korún. Ako sa tieto peniaze využijú?

Európska únia nedávno pre Vysoké Tatry poskytla 5,67 milióna eur, teda asi 220 miliónov korún. Ako sa tieto peniaze využijú?
- Peniaze sú už na Slovensku. Výbor odsúhlasil ich rozdelenie, ktoré by mala následne potvrdiť vláda. Peniaze sú na obnovu infraštruktúry, vyčistenie územia a záchranné a zabezpečovacie práce. Najviac z nich dostane rezort pôdohospodárstva, životného prostredia a dopravy.
Na Tatry sa organizovalo niekoľko zbierok. Koľko peňazí sa takto vyzbieralo?
- Výbor doposiaľ získal zhruba 60 miliónov korún. Celkovo sa však vyzbieralo vyše 140 miliónov, z ktorých sa už vyše 60 percent použilo na obnovu postihnutých lokalít. Financie poskytli podniky, nadácie, ale aj jednotlivci.
Váš výbor priamo riadi predseda vlády. Je to nevyhnutné?
- Je pravda, že doteraz ešte nikdy podobný výbor nevznikol. Aj to zvýrazňuje výnimočnosť situácie a riešení, ktoré sa prijímali. Obdobu nemá ani to, že do tohto výboru boli nominovaní zástupcovia politickej opozície, ale aj predstavitelia samosprávy tatranských obcí, viacerých inštitúcií, akademickej obce, mimovládnych organizácií, odborných ústavov atď.
Aké boli vaše hlavné rozhodnutia?
- Vytýčili sme dve priority. Prvou bola likvidácia následkov kalamity, aby sa čo najskôr vyčistilo postihnuté územie a sprístupnilo verejnosti. Druhou je budúcnosť Vysokých Tatier. Uzavreli sme aj verejnú súťaž na projekt rozvoja Tatier. Ten stanovil víziu ich budúcnosti a poukázal na súvislosti rozvoja regiónu.
Ako budú vyzerať Vysoké Tatry o tri, štyri desaťročia?
- Ich obraz sa nezmení. Tam kde boli lesy, naďalej budú, hoci ešte dlho nie také, ako pred kalamitou. Plán revitalizácie počíta s výsadbou desať až pätnásť rokov. Verím, že sa v Tatrách zlepšia služby a infraštruktúra.
Prácu výboru, ale aj lesníkov, kritizujú mimovládne organizácie. Prekáža im, že sa údajne uprednostňuje ťažba dreva pred ochranou prírody. Ako s nimi vychádzate?
- Spolupráca s ochranármi bola doteraz dobrá, hoci sa našli ľudia, ktorí nepristupovali k problémom konštruktívne. Mimovládne organizácie a inštitúcie ochrany prírody, ktoré mali záujem pracovať, pomáhali. V Tatrách sme zorganizovali najväčšiu dobrovoľnícku akciu v histórii Slovenska. Na ich čistení sa v lete zúčastnilo asi tisíc ľudí zo štrnástich krajín.
Zaoberal sa výbor aj spormi rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva?
- Na výbore sa obrusovali hrany a riešili situácie, keď sa rezorty nevedeli dohodnúť, ako pokračovať v obnove Tatier. Cieľom však bolo, aby sa likvidácia následkov kalamity urobila čo najrýchlejšie.
Odstraňovanie kalamity pokročilo. Má váš výbor ešte význam?
- Bol zriadený na účel, ktorý som spomenul. Keď stratí zmysel, tak nebude potrebný.
Kedy to bude?
- To závisí od rozhodnutia jeho členov a predsedu vlády. Budú sa musieť hľadať nové formy pomoci Tatrám, aby bez problémov dostávali financie zo štátneho rozpočtu, súkromných zdrojov, samospráv a eurofondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:22