StoryEditor

Rozdelenie plynární prerokuje Koaličná rada

09.06.2005, 00:00
Návrh rozdelenia činností Slovenského plynárenského priemyslu vláda včera neschválila. Právne oddelenie prepravy, distribúcie a obchodu plynu vysvetlia ministrom experti, prerokuje ho Koaličná rada a potom sa opäť vráti do vlády.

Návrh rozdelenia činností Slovenského plynárenského priemyslu vláda včera neschválila. Právne oddelenie prepravy, distribúcie a obchodu plynu vysvetlia ministrom experti, prerokuje ho Koaličná rada a potom sa opäť vráti do vlády. Materiál je citlivý aj preto, že rozdelenie majetku podniku môže ovplyvniť ceny plynu.
Návrh na včerajšie rokovanie vlády predkladal minister hospodárstva Pavol Rusko. Jeho hovorca Maroš Havran informoval, že ministri za KDH použili právo veta, čo zdôvodnili tým, že si nestihli komplikovaný materiál preštudovať. Rusko tu nevidí politický problém, kvitoval, že vzniká časový priestor na dovysvetľovanie, keďže materiál je aj podľa neho náročný.
Pripomienky k návrhu mal aj Protimonopolný úrad. Podľa podpredsedníčky úradu Daniely Zemanovičovej by sa pri rozdelení plynární mala zohľadniť aj regulácia tohto monopolu a nie iba pohľad akcionárov.
Materiál bol označený ako obchodné tajomstvo a nebol preto zverejnený. Podľa Ruska si to želali akcionári. Havran doplnil aj ďalšie dôvody: opisované riešenie má charakter know-how a sú tam aj pasáže z akcionárskej zmluvy, ktorá je dôverná. Dokument má byť podľa Ruska zverejnený po valnom zhromaždení SPP. "Unbundling bude na programe valného zhromaždenia 21. júna," uviedla pre HN hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Pripomenula, že o konečnej podobe nového usporiadania sa rozhodne až po sérii krokov. "Pre nás je záväzný termín nového usporiadanie prvý január 2006," dodala.
Utajovanie materiálu sa nepáči priemyselníkom. "Prirodzené monopoly musia byť pod dohľadom regulačného úradu ako aj verejnosti. Materiál označený ako utajený nemohol byť ani prerokovaný s podnikateľmi," povedal pre HN výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Aj viceprezident AZZZ František Bruckmayer vidí chybu v tom, že nebol prerokovaný so zamestnávateľmi. "Nové usporiadanie SPP môže mať vplyv na ceny plynu a tie sú pre konkurencieschopnosť priemyslu dôležité," dodal. Hovorca Republikovej únie zamestnávateľov Ľubomír Žitňan sa k veci nevyjadril, pripomenul, že v ich zväze sú aj plynári.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:53