StoryEditor

EK preveruje kúpu časti MOL firmou E.ON

11.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Európska komisia začala komplexnú analýzu kúpy plynárenskej časti maďarského podniku MOL nemeckým koncernom E.ON. Informuje o tom správa komisie. Predbežná analýza podľa komisie ukázala, že kontrakt môže vytvoriť "podstatnú hrozbu konkurencii na všetkých úrovniach distribúcie plynu a elektrickej energie v Maďarsku kvôli horizontálnemu a vertikálnemu prieniku medzi sférami činnosti oboch spoločností."

Európska komisia začala komplexnú analýzu kúpy plynárenskej časti maďarského podniku MOL nemeckým koncernom E.ON. Informuje o tom správa komisie.
Predbežná analýza podľa Európskej komisie ukázala, že kontrakt môže vytvoriť "podstatnú hrozbu konkurencii na všetkých úrovniach distribúcie plynu a elektrickej energie v Maďarsku kvôli horizontálnemu a vertikálnemu prieniku medzi sférami činnosti oboch spoločností". Komisia súčasne poznamenáva, že začiatok komplexnej analýzy neznamená, že akvizíciu plynárenských aktív MOL firmou E.ON bude vetovať. Skúmanie kontraktu sa skončí v polovici novembra 2005.
Podľa minuloročnej dohody medzi E.ON a MOL, nemecká spoločnosť kúpi za 1,16 miliardy dolárov aktíva maďarskej spoločnosti, ktoré sa týkajú dopravy, predaja a distribúcie zemného plynu. E.ON má nadobudnúť tiež podiel v spoločnosti Panrusgaz, ktorá je spoločným podnikom MOL a ruského Gazpromu dovážajúcim do Maďarska zemný plyn.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:33