StoryEditor

Rezorty chcú peniaze samosprávy

21.07.2005, 00:00
Mestá a obce sa boja, že niektoré rezorty im dajú na budúci rok menej peňazí na prenesené kompetencie ako teraz. Napríklad ministerstvo vnútra chce bez vážnejších dôvodov znížiť približne 120 miliónovú dotáciu na matriky približne o 15 miliónov korún. Podobné spory má samospráva aj s inými rezortmi.

Mestá a obce sa boja, že niektoré rezorty im dajú na budúci rok menej peňazí na prenesené kompetencie ako teraz. Napríklad ministerstvo vnútra chce bez vážnejších dôvodov znížiť približne 120-miliónovú dotáciu na matriky približne o 15 miliónov korún. Podobné spory má samospráva aj s inými rezortmi. Povedal to včera šéf Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Hovorca rezortu Boris Ažaltovič sa k problému nechcel vyjadriť. "Zareagujeme neskôr," povedal bez udania dôvodu. Samospráva však ministerstvu vnútra odkazuje, že sa nevzdá ani koruny. "Ustúpiť nechceme, ale predpokladám, že si to vysvetlíme a nakoniec sa dohodneme," doplnil Sýkora.
S rozpočtovou decentralizáciou je samospráva spokojná a nechce, aby sa v nej robili vážnejšie zmeny. Obáva sa najmä prípadných úprav zákona o dani z príjmov fyzických osôb - zavádzania rôznych daňových úľav, bonusov a odpočítateľných položiek. Táto daň je totiž od tohto roka hlavným zdrojom príjmov miest a obcí. Podobné návrhy zo strany niektorých poslancov by mohli mestá a obce pripraviť o milióny korún.
Združenie takisto nepodporuje zavedenie hornej hranice pre sadzby dane z nehnuteľností. "Ich zvýšenie nebolo dramatické, čo nám potvrdili aj podnikatelia," skonštatoval Sýkora. Do konca augusta chce združenie spracovať analýzu kompetencií, ktoré štát presunul na obce bez finančného krytia. Prípadný nedostatok peňazí si bude nárokovať od vlády. V Národnej rade chce presadiť, aby sa pri schvaľovaní zákonov museli vyčísľovať aj dosahy na rozpočty samosprávy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:25