Minister financií Peter KažimírTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimír chce, aby Uber či booking.com platili u nás dane. Posvieti si aj na bitcoin

05.01.2018, 11:51
Autor:
pebpebTASRTASR
Ministerstvo bude reagovať aj na rozširovanie popularity kryptomien, ako je napríklad bitcoin.

Daň z poistenia, zdaňovanie príjmov z kryptomien, ale aj novela zákona o stavebnom sporení. To sú len niektoré z oblastí, ktorým sa bude v tomto roku venovať Ministerstvo financií (MF) SR. Plány na rok 2018 predstavil v piatok na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Kažimír reaguje na Bitcoin

Daň z poistenia nahradí odvod z poistného a rezort financií sa týmto opatrením bude snažiť o daňovú férovosť. Touto daňou sa nahradí 8-percentný odvod z prijatého poistného z neživotného poistenia.

"Vnímame to ako civilizované opatrenie, daň z poistenia využíva väčšina krajín Európskej únie (EÚ), a to hlavne preto, že poisťovacie služby sú v EÚ na základe smernice oslobodené z dane z pridanej hodnoty," priblížil minister.

Ministerstvo bude reagovať aj na rozširovanie popularity kryptomien, ako je napríklad bitcoin. "Naozaj máme záujem riešiť otázky zdanenia príjmu vzniknutého pri výmene za tovar, rovnako príjmu pri obchodovaní s takouto kryptomenou," konštatoval minister s tým, že nakladanie s kryptomenami rezort nechce zatiaľ regulovať, ale v budúcnosti má záujem výnosy z kryptomien zdaniť.

Novela zákona o stavebnom sporení by mala zvýšiť účelovosť štátnej podpory, takisto aj adresnosť a efektívnosť. "Jedna z možností, s ktorou prídeme, je to, aby stavebná prémia bola naviazaná podobne ako pri hypotékach pre mladých na výšku mesačného príjmu," ozrejmil šéf rezortu financií.

Projekt hodnoty za peniaze

Zmeny sa pripravujú aj v zákone o poisťovníctve. "Ďalšia veľká oblasť, kde ideme do regulovania fungovania sprostredkovateľov, či už poistenia alebo aj úverov," ozrejmil minister, pričom snahou bude zvýšiť transparentnosť a prehľadnosť nákladov spojených s distribúciou finančných produktov.

Pokračovať bude aj projekt hodnoty za peniaze. Inšpekciou prejdú tri oblasti. Prvou je oblasť rezortu pôdohospodárstva a ďalšími výdavky štátneho rozpočtu nasmerované na riešenie marginalizovaných sociálnych skupín a oblasť odmeňovania zamestnancov štátnej verejnej správy.

Rezort chce pokračovať aj v regulácii hazardu a kľúčovým motívom bude demonopolizácia internetových hier.

"Máme tu takzvané cezhraničné hranie na zahraničných portáloch, ktoré je síce v rozpore so zákonom, ale je realitou. Snažíme sa s ním bojovať, snažíme sa dostať aj k príjmom, ktoré sú spojené, samozrejme, aj s týmto hraním," uviedol minister s tým, že v tejto oblasti sa plánujú zásadné kroky, s ktorými ráta aj štátny rozpočet.

Uber a tí ďalší

Rezort financií upriamil od nového roka svoju pozornosť na poskytovateľov služieb prostredníctvom digitálnych platforiem. Od začiatku januára tak čakajú spoločnosti ako sú Uber, Air B&B, booking.com či ďalšie, nové povinnosti pri poskytovaní ich služieb na Slovensku. Po novom budú musieť všetky príjmy plynúce z poskytovania služieb na území našej krajiny zdaňovať na Slovensku.

Novela zákona o dani z príjmov zavádza povinnosť poskytovateľom služieb cez digitálne platformy registráciu stálej prevádzkarne na území Slovenska, v prípade, že tu poskytujú opakovane svoje služby formou sprostredkovania dopravy a ubytovania. Následne sa príjmy takejto prevádzkarne budú zdaňovať daňou z príjmu.

V prípade, že poskytovateľ služieb, ktorým je zahraničná spoločnosť, takúto stálu prevádzkareň nezaregistruje, uplatní sa režim tzv. zrážkovej dane. To znamená, že z poplatku, ktorý podnikateľ odvedie zahraničnej spoločnosti za používanie jej platformy mu bude zrazená 19 percentná, alebo 35 percentná zrážková daň v závislosti na sídle skutočného príjemcu platby. V prípade prepravných služieb bude mať teda povinnosť zraziť a odviesť daň konkrétny vodič a pri ubytovacích službách konkrétne ubytovacie zariadenie, ktoré využívajú služby zahraničných portálov, ktoré si na Slovensku nezaregistrujú stálu prevádzkareň.

„Chceme zabrániť odlivu ziskov mimo Slovenska. Slovensko je jednou z prvých krajín, ktorá pristúpila k riešeniu zdaňovania tejto modernej formy podnikania“, povedal minister financií Peter Kažimír.

Tieto opatrenia majú tiež za cieľ zaistiť spravodlivé podnikateľské prostredie, aby operátor digitálnych platforiem, ktoré sú riadne zaregistrované a platia dane na Slovensku neboli znevýhodnení proti tým, ktorí zámerne presúvajú svoje zisky do daňových rajov.

01 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 02 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:31