StoryEditor

Možností na prácu v únii bude viac

24.01.2006, 23:00
Nájsť si prácu v zahraničí bude od mája opäť o niečo ľahšie. Viaceré staré členské krajiny EÚ totiž uvažujú o otvorení svojich pracovných trhov. Pridáva sa k nim aj Nórsko, a tak si aj Slováci budú môcť vyberať z bohatšej ponuky voľných pracovných miest. Šancu majú hlavne remeselníci či absolventi technických univerzít.

Nájsť si prácu v zahraničí bude od mája opäť o niečo ľahšie. Viaceré staré členské krajiny EÚ totiž uvažujú o otvorení svojich pracovných trhov. Pridáva sa k nim aj Nórsko, a tak si aj Slováci budú môcť vyberať z bohatšej ponuky voľných pracovných miest. Šancu majú hlavne remeselníci či absolventi technických univerzít.

Fíni sa už rozhodli
Definitívne sa podľa neoficiálnych informácií rozhodlo svoj pracovný trh otvoriť Fínsko. Podľa poradkyne sprostredkovateľskej firmy Eures Slávky Fulekovej masový odchod Slovákov na sever Európy nehrozí. "Fíni totiž požadujú okrem dobrej znalosti angličtiny aj ovládanie fínštiny," informovala. Podobnú podmienku si uplatňuje aj Nórsko, ktoré tiež uvažuje o sprístupnení svojho trhu pre ľudí z nových členských krajín únie. Vo Fínsku by si mali hľadať prácu najmä strojárski inžinieri. Nóri majú záujem hlavne o remeselníkov, spolu ponúkajú približne 300 pracovných miest pre tesárov, lodných staviteľov, zváračov a inštalatérov.

Naklonení myšlienke otvoriť svoj pracovný trh sú aj v Španielsku. Tam majú perspektívu pracovníci v poľnohospodárstve, ale aj hudobníci. Veľa Slovákov zatiaľ na Pyrenejskom polostrove nepracuje "oficiálnych pracovných povolení vydávame ročne približne tristo," hovorí Katarína Čimová zo španielskej ambasády v Bratislave. Navyše Španieli čakajú s rozhodnutím až na výsledok štúdie Európskej komisie o pohybe pracovných síl v nových členských krajinách. Tá by mala byť hotová začiatkom februára. Neoficiálne sa hovorí o rovnakom kroku aj zo strany Dánska, Belgicka, Portugalska a Holandska. Podľa hovorcu rezortu práce Martina Danka však tieto informácie zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Člen európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru Viliam Páleník je v prípade Španielska skeptický, lepšie vyhliadky na otvorenie pracovného trhu vidí v prípade severských krajín.

Nemci blokádu predĺžili
Úplne opačný postoj ako spomenuté krajiny zvolili Nemecko a Rakúsko. Tie si pri rozšírení EÚ uplatnili sedemročné prechodné obdobie na blokádu príchodu zamestnancov z nových členských krajín. Podľa vyjadrení zástupcov oboch štátov uvažujú o predĺžení tejto lehoty o ďalšie tri roky. Podobne sa zachovalo aj Francúzsko, ktoré uzatvorilo svoj pracovný trh na päť rokov.

Zjednodušiť prístup Slovákov k práci v pôvodnej európskej pätnástke by mal pomôcť aj sústredený tlak viacerých nových členov únie. "Nemá význam rokovať zvlášť s každou krajinou. Chceme na nich spoločne apelovať v tom smere, že sa nemusia našich ľudí obávať," konštatuje Martin Danko. Už v piatok sa preto stretnú zástupcovia ministerstva práce so svojimi kolegami z Maďarska, Česka, Poľska a Slovinska, aby sa dohodli na spoločnom postupe.

Pracovné trhy v EÚ
Krajiny s otvoreným trhom:

Cyprus, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Slovinsko, Švédsko, Veľká Británia a Írsko - sprísnili prístup k sociálnym dávkam

Krajiny s prechodným obdobím
- dva roky:
Belgicko, Grécko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko (s výnimkou pre sezónne práce do 180 dní a SZČO), Taliansko
- päť rokov: Francúzsko
- sedem rokov: Nemecko, Rakúsko

Iné:
Dánsko - potrebné pracovné povolenie
Holandsko - na prvý rok netreba pracovné vízum, ale iba pracovné povolenie, vydáva sa len pre tie odvetvia, kde je nedostatok domácej pracovnej sily,
Česká republika a Maďarsko - ponechali si právo uzatvoriť na oplátku svoj trh
Zdroj: www.euroinfo.gov.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:41