StoryEditor

Na opatrenia novej vlády stále chýbajú peniaze

06.07.2006, 00:00
Ak sa DPH pre niektoré tovary zníži na päť percent, sú dve možnosti kompenzácie výpadkov v rozpočte. "Buď sa zvýšia iné dane alebo sa zadlžíme. Možné príjmové rezervy sú o dosť nižšie než plánované zvýšenie výdavkov," povedal analytik Miroslav Šmál.

Schodok českého štátneho rozpočtu sa budúci rok zrejme zdvojnásobí. Kandidát na ministra financií Vlastimil Tlustý našiel na ministerstve materiál, podľa ktorého sa deficit rozpočtu zvýši na 170 miliárd českých korún. Pôvodne plánovaný schodok bol 88 miliárd. Nafúknutie schodku môže budúci rok čakať aj slovenský rozpočet. Všetko závisí od toho, ktoré z plánovaných opatrení nová vláda prijme a kde na to nájde zdroje. Zníženie sadzby DPH na vybrané komodity, koniec privatizácie a výstavba nájomných bytov pre mladé rodiny by mohli pripraviť štátny rozpočet o desiatky miliárd.

Najviac vezme DPH
Tento rok by mal štátny rozpočet skončiť s mínusom 57 miliárd korún a v budúcich rokoch sa mal podľa odhadov ministerstva financií znížiť na 55 miliárd. V prípade zníženia DPH na základné potraviny a zdravotníctvo na päť percent sa dá čakať, že bude minimálne o 17 miliárd korún vyšší. "Zníženie DPH by bolo najdôležitejšie opatrenie, táto daň je jeden z najdôležitejších príjmov rozpočtu. Efektivita tohto kroku je diskutabilná, keďže pokles cien nemusí byť adekvátny," povedal analytik Tatra banky Róbert Prega. Oveľa efektívnejšie by podľa neho bolo, keby sa rovnaká suma použila na zvýšenie dôchodkov alebo rodinných prídavkov. "Vláda by zasiahla vybrané skupiny lepšie a výpadok v rozpočte by bol nižší," tvrdí Prega. "Bude záležať na tom, či sa opatrenia, ktoré zvyšujú deficit, budú robiť naraz alebo postupne," tvrdí hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne
Juraj Kotian.

Otázka zdrojov
Ak sa DPH pre niektoré tovary zníži na päť percent, sú dve možnosti kompenzácie výpadkov v rozpočte. "Buď sa zvýšia iné dane alebo sa zadlžíme. Možné príjmové rezervy sú o dosť nižšie než plánované zvýšenie výdavkov," povedal analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Robert Fico videl chýbajúce zdroje v 25-percentnom zdanení monopolných podnikov. V jej zavedení však ekonómovia vidia maximálne päť miliárd korún navyše. "Daň z príjmu právnických osôb je najťažšie prognózovateľná, keďže sa odvíja od zisku podnikateľskej sféry, ktorý je značne pohyblivý a závisí od viacerých faktorov," dodáva Prega. Ministerstvo financií by dosah takéhoto opatrenia nemuselo dobre odhadnúť. "Zvlášť pri takomto selektívnom výbere podnikov," hovorí Prega. To si zrejme uvedomuje nová vláda a tak od osobitného zdaňovania monopolov nateraz upúšťa. "Výpadok v rámci DPH by sa dal kompenzovať zvýšením DPH na iné tovary, to však zrejme nebude priechodné. Uvažovalo sa ešte o zavedení progresívneho zdaňovania či milionárskej dane pre fyzické osoby," povedal Šmál, ktorý iné reálne možnosti nevidí.

Neprivatizácia znamená úpravu reformy
DPH nie je jediným opatrením, ktoré urobí dieru v rozpočte. Najhrozivejšie vyzerá záväzok vlády dotovať byty mladých rodín. Ekonómovia však neberú tento zámer príliš vážne, stál by okolo 20 miliárd korún. Oveľa pravdepodobnejšie sa javí znovuzavedenie štátnej bonifikácie úverov na bývanie pre mladé rodiny, ktorá by sa tiež mohla vyšplhať na stovky miliónov. Problémy môžu spôsobiť aj chýbajúce peniaze z privatizácie, ktorú Fico odmieta. "Nebol by to problém v prípade znižovania podielu odvodov do druhého piliera, v prvom by nebol až taký veľký deficit," povedal Prega. Úprava reformy dôchodkov v prospech priebežného systému však podľa neho nie je riešením. "Nie je to nič iné ako zakrývanie si očí pred budúcim problémom," pripomína.

Deficit verejných financií Slovenska a Česka (v % HDP)

Rok

Slovensko

Česko

1997

5,5 2,5

1998

4,7 5

1999

6,4 3,6

2000

12,3 3,7

2001

6,6

5,9

2002

7,7

6,8

2003

3,7

6,6

2004

3

2,9

2005

2,90

2,6

Zdroj: Eurostat

Aký môžu mať dopad opatrenia novej vlády na štátny rozpočet (v mld. Sk)
Výpadky príjmov
Zníženie DPH na vybrané komodity na 5 %

do 33 mld (1)

Zastavenie privatizácie

do 20 mld.

Dotácia bytov pre mladé rodiny 

do 20 mld.

Spotrebné dane (zníženie na minimálnu úroveň EÚ)

5,5 mld.

Trinásty dôchodok

8 až 10 mld.

Znovuzavedenie bonifikácie hypotekárnych úverov

do 200 mil.

Zrušenie zdravotných poplatkov

2,5 mld.

Možné zdroje
Zavedenie milionárskej dane (25 %)

140 mil.

Daň z príjmov právnických osôb pre vybrané subjekty (25%) 

4 až 5 mld. (2)

Zdaňovanie dividend (19%)

do 1 mld.

(1) v závislosti od vybraných komodít, (2) do sumy nie je zakomponovaný výpadok zisku štátu z podielov v monopolných podnikoch
Zdroj: Výbor pre daňové prognózy, analýzy SLSP a ING Bank

01 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nitrianska kafiléria opäť spaľuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 18:23