Ľudia hľadajú väčšie byty napríklad s pracovňou, kde sa nachádza lodžia a kde môžu plnohodnotne tráviť čas, hodnotí vplyv krízy na požiadavky záujemcov Juraj Nevolník.HN / Peter Mayer
StoryEditor

Šéf Penta Real Estate: Opatrenia bánk vytláčajú Bratislavčanov na perifériu, byty bližšie k centru si nemôžu dovoliť

Všetky samosprávy by mali pochopiť, že nie je možné zablokovať výstavbu, tvrdí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ spoločnosti Penta Real Estate. Rýchlejšej výstavbe bráni aj subjektívna interpretácia územných plánov.

Dnes tu sedíme s výhľadom na Bratislavu. Je v tomto meste ešte nejaká lokalita, kde sa dá urobiť zaujímavý veľký projekt? Alebo je Bratislava už nejakým spôsobom developersky vyťažená?
Bratislava nikdy nebude developersky vyťažená. Trh zreje a časom sa dostaneme aj do fázy, keď sa oplatí stavať tak, že sa kúpi niečo staršie, zbúra sa a postaví sa na mieste tej stavby niečo nové. Som názoru, že tento trend už badať aj v Bratislave. Viaceré zastarané kancelárske budovy z deväťdesiatych rokov sa postupne prestavujú a v niektorých prípadoch aj zmenia svoj účel, avšak určite je tu ešte veľmi veľa lokalít, ktoré nie sú zastavané. Možno o 10 až 30 rokov budú takéto lokality v období komplexnej prestavby. Napríklad celá zóna na Plynárenskej ulici a jej okolie sú tak trochu zvláštne postavené. Ide o lokalitu, ktorá má potenciál a môže byť o 20 až 30 rokov nejakým spôsobom zásadnejšie prestavaná. A teda je tu stále veľa plôch, ktoré majú perspektívu na rozširovanie alebo zahusťovanie, v dobrom zmysle slova.

Pomerne aktívni ste aj v Prahe, kde sa až tak do výšky nechodí. Je to akoby úplne iné mesto aj tým, že historický duch tam zostal.
Áno, Bratislava je jednoducho iná. Máme tu časť historického centra, kde je vyšší stupeň ochrany, a potom máme zónu, ktorá je okolo neho a ktorá nemá nejakú veľkú pamiatkovú hodnotu. Pozemky v bývalej industriálnej časti sú navyše environmentálne zaťažené, čiže je logické, že sa stavia do výšky, aby sa pokryli náklady na sanáciu a aj do budúcnosti vidím Bratislavu ako kompaktné a do istej miery vertikálne mesto.

Na druhej strane v Liberci bol obrovský spor o to, aby sa nestrhol starý Prior. Pritom je to vlastne socialistická budova, ktorá by v zásade mohla byť presne tým ideálnym miestom, aby sa niečím nahradila. Môžu aj veľké developerské projekty nadobudnúť pamiatkový ráz s tým, že sa bude apelovať, aby sa nezbúrali?
Určite. To je úplne samozrejmé, že niektoré budovy budú o niekoľko desiatok rokov predstavovať určité výnimočné architektonicko-urbanistické kvality a tie bude potrebné chrániť. Keď sa však vrátim opäť k 90. rokom, tak veľká časť toho, čo sa tu postavilo, je taká architektonická pena. Jednoducho budovy bez špecifickej kvality. To sú práve tí kandidáti na redevelopment.

Čo by mohlo byť teda takým dlhodobým šperkom? Možno práve SKY PARK od Zaha Hadid Architects?
Sme presvedčení o tom, že práve projekt SKY PARK sa stane ikonou Bratislavy a že bude o desiatky rokov lákať, ak nie turistov, tak aspoň fanúšikov a študentov architektúry. Tak ako Bratislava postupne ako mesto zreje, tak aj developeri, minimálne tí väčší, kultúrne dozrievajú. Som presvedčený, že sa bude stavať viac a viac svetovej architektúry.

Bu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:51