StoryEditor

Priemer DPH je najvyšší v Európe

15.12.2005, 23:00
Najvyššie sadzby dane z pridanej hodnoty majú európske štáty - takmer 19-percentnú. Najlepšie sú na tom ázijské krajiny s priemernou DPH pod 11 percentami. Vyplýva to z analýzy audítorskej firmy Ernst & Young.

Najvyššie sadzby dane z pridanej hodnoty majú európske štáty. Európania platia z tovarov a služieb v priemere takmer 19-percentnú DPH. Nasledujú Američania a Afričania s necelými 15 percentami. Najlepšie sú na tom ázijské štáty s priemernou DPH pod 11 percentami. Vyplýva to z analýzy audítorskej firmy Ernst & Young.
Správa, ktorá mapuje nepriame dane vo viac než 60 štátoch celého sveta, poukazuje na priepastné rozdiely v sadzbách DPH. Táto daň je pre mnohé vlády dôležitým zdrojom príjmov štátneho rozpočtu.
DPH sa podľa správy vyberá už v 140 krajinách a čerstvé vyhlásenie novej nemeckej vlády, že v roku 2006 hodlá zvýšiť sadzby DPH, dokazuje, že sú to práve nepriame dane, ktoré sa vlády snažia v čoraz väčšej miere využívať ako jeden z hlavných zdrojov rozpočtových príjmov. "Nie je to totiž také nepopulárne, ako zvyšovanie priamych daní," uvádza sa v správe Ernst & Young.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:11