StoryEditor

Ministerstvo chce teplárne

09.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo hospodárstva chce získať kontrolu nad šiestimi najväčšími teplárenskými spoločnosťami, ktorých jediným majiteľom a vykonávateľom akcionárskych práv je Fond národného majetku SR. Vyplýva to z návrhu rezortu hospodárstva o prevode výkonu práv a povinností akcionára v teplárenských akciových spoločnostiach z fondu na ministerstvo.
"Teplárenstvo vždy patrilo a naďalej patrí do pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Považujeme preto za potrebné opätovne získať kontrolu nad teplárenskými spoločnosťami a zabezpečovať záujmy štátu v súlade s Programovým vyhlásením vlády," tvrdí rezort vo svojom návrhu. Podľa ministerstva zodpovednosť za teplárenstvo na Slovensku mu vyplýva zo zákona o organizácii činnosti vlády.
Zatiaľ je nie jasné, či tieto teplárenské spoločnosti plánuje ministerstvo privatizovať, alebo ich zaradí do zoznamu strategických spoločností. Ako povedal hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara, rezort sa zatiaľ novým vymedzením strategických podnikov nezaoberal. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek však koncom novembra pripustil, že teplárenské spoločnosti by sa mohli buď previesť na dotknuté mestá a obce, alebo časť podielu by sa predal.

Spoločnosti, ktoré chce ministerstvo
-- Bratislavská teplárenská
-- Trnavská teplárenská
-- Zvolenská teplárenská
-- Žilinská teplárenská
-- Martinská teplárenská
-- Tepláreň Košice

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:07