StoryEditor

Benzín a nafta zdražejú ešte asi o korunu

16.01.2006, 23:00
Od začiatku tohto roka do minulého týždňa vzrástla priemerná cena 95-oktánového benzínu na slovenských pumpách o viac ako korunu na 38,81 koruny. Motorová nafta zdražela asi o 30 halierov na priemernú cenu 38,82 koruny. Zastavil sa tak vyše dvojmesačný trend poklesu cien pohonných látok, ktorý trval od minulej jesene.

Od začiatku tohto roka do minulého týždňa vzrástla priemerná cena 95-oktánového benzínu na slovenských pumpách o viac ako korunu na 38,81 koruny. Motorová nafta zdražela asi o 30 halierov na priemernú cenu 38,82 koruny. Zastavil sa tak vyše dvojmesačný trend poklesu cien pohonných látok, ktorý trval od minulej jesene. Vyplýva to zo správy, ktorú včera zverejnil Štatistický úrad SR.
Toto zdraženie podľa analytika Štěpána Pírka z brokerskej firmy Colosseum ešte nie je konečné. "Nárast na komoditných trhoch sa ešte úplne nepremietol do maloobchodných cien," hovorí. Očakáva, že sa ceny zvýšia ešte o jednu korunu až 1,30 koruny.
Slovnaft zvyčajne mení ceny na svojich čerpacích staniciach vždy v utorok. Podľa hovorkyne spoločnosti Kristíny Félovej sa dnes preceňovať nebude. "Či pristúpime k zmenám v priebehu tohto týždňa, ukáže vývoj na trhoch. Minulý týždeň sa hlavne ceny ropných produktov na burzách vyvíjali ako na hojdačke," povedala Félová. Svedčí to o tom, že obchodníci majú ešte stále obavy, hlavne z obnovenia iránskeho jadrového programu.
Ceny ropy a potom aj ropných produktov by mohli hore potlačiť aj výsledky rokovania Organizácie krajín vyvážajúcich ropu v posledný januárový deň. Irán, štvrtý najväčší exportér čierneho zlata, navrhuje znížiť dnešnú dennú produkciu kartelu 28 miliónov barelov ropy o jeden milión.
Ďalším faktorom je počasie. Čím je zima miernejšia, tým viac áut jazdí po cestách a zvyšuje sa dopyt hlavne po benzíne. Nafta má, naopak, tendenciu zdražieť keď je chladnejšie, pretože sa využíva aj ako palivo na vykurovanie.
V horizonte niekoľkých mesiacov Pírko očakáva stagnáciu a nevylučuje ani mierne zlacnenie motorových palív. "Po štvorročnom rastovom trende trh ropy utvoril na jeseň vrchol. Všetky negatívne príčiny sú už obsiahnuté v cene," dodáva analytik z Colossea. Cena za barel ropy by sa podľa analýz spoločnosti mala pohybovať v cenovom pásme 50 až 70 dolárov za barel. Včera sa severomorská ropa Brent v Londýne predávala asi za 63 dolárov, v USA sa dnes burza otvára tesne pod hranicou 64 dolárov za barel. "Rast cien na nové maximum je málo pravdepodobný, pokiaľ sa neobjaví nečakaná udalosť svetového rozsahu ako vojna či prerušenie dodávok," myslí si Pírko.
Podľa analýz Colossea však cena ropy a s tým súvisiace ceny benzínu a nafty v dlhodobom horizonte porastú. "Zdroje sa postupne vyčerpávajú. Naopak, ekonomiky v Ázii aj v našom regióne sa prudko rozvíjajú. Ako ukazujú štatistiky, dnešné ceny neobmedzujú dopyt. Preto sa dá očakávať, že ceny budú rásť," vysvetlil Pírko. Vývoj na dlhšie obdobie sa nedá presne predpovedať, podľa analýzy sa však za päť rokov nedá vylúčiť ani cena vo výške 100 či 200 dolárov za barel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 23:47