StoryEditor

Zvyšujú sa ceny i poplatky

29.12.2005, 23:00

Teplo
Spomedzi energií pre domácnosti najviac zdražie teplo z centrálneho vykurovania -- v priemere o 15 percent. Konkrétne ceny však odberatelia nepoznajú. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zatiaľ vo svojom vestníku nezverejnil ani jednu cenu tepla na budúci rok.

Plyn
Ceny zemného plynu pre domácnosti zdražejú v priemere o 5,8 percenta. Ceny pre malých podnikateľov a komunálnu sféru vzrastú o 20 až 30 percent. Pre väčších odberateľov, na rozdiel od doterajšej praxe, Slovenský plynárenský priemysel nárast nezverejnil. Podľa hovorkyne SPP Dany Kršákovej sa cena od budúceho roka dohoduje individuálne, pričom si podnikatelia môžu vybrať z viacerých alternatív. "Je to zahmlievanie obchodného vzťahu," kritizoval takýto prístup plynárov energetický expert Klubu 500 Miroslav Kučera.

Elektrina
Ceny elektriny pre domácnosti pri najbežnejších sadzbách zdražejú od 2,2 do 5,5 percenta. Závisí to od regionálnej distribučnej spoločnosti. Pre priemysel a komunálnu sféru bude nárast 6 až 8 percent.

Správne poplatky
Zvyšujú sa poplatky za vydanie nového občianskeho preukazu, ako aj pri jeho výmene. Z terajších 50 korún sa poplatok zvýši na 150 korún. Pri strate občianskeho preukazu zaplatíme namiesto 200 korún 500 korún.
Ak niekto kúpil auto, ktoré už bolo zaevidované, zaplatí za zmenu držiteľa 1 000 korún, takisto ako pri prvozápise. Dosiaľ sa za zmenu držiteľa platilo iba 300 korún.

Súdne poplatky
Od januára sa tiež zvyšuje asi 40 druhov poplatkov pri súdnych úkonoch, týka sa to občanov i firiem. Pri obchodných sporoch firma zaplatí šesť percent z hodnoty sporu, najviac však milión korún. Za podanie návrhu na rozvod manželstva sa bude platiť dvetisíc korún. Zdražie aj vyrovnanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Pocítia to partneri, ktorí nadobudli väčší majetok, lebo budú platiť za rozhodnutie súdu tri percentá z hodnoty majetku, najmenej dvetisíc, najviac pol milióna korún.

Lieky
Pri niektorých liekoch sa od januára zvýši doplatok pacienta. Týka sa to liekov na zníženie cholesterolu, na srdcovo-cievne choroby a liekov pre cukrovkárov.

Liehoviny a cigarety
Zdražejú cigarety a liehové nápoje, pretože štát si z ich ceny ukrojí viac na spotrebnej dani. Dvadsaťkusová škatuľka cigariet zdražie o sedem až jedenásť korún. Menej -- o sedem až osem korún -- zdražejú lacnejšie druhy cigariet.
Najbežnejšie liehové nápoje s obsahom alkoholu 40 percent zdražia zhruba o 16 korún na liter. Štát totiž z litra čistého liehu bude namiesto 250 korún inkasovať 283 korún. Polovičnú daň -- 141 korún -- budú platiť občania pri legálnom pálení v pestovateľských páleniciach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:12