29.11.2006, 23:00

Čo znamená
Je to skratka pre medzinárodné štandardy finančného výkazníctva, ktoré v apríli 2001 nadviazali na používané medzinárodné účtovné štandardy IAS. V súčasnosti sú IFRS medzinárodne uznávaným systémom účtovného výkazníctva. Sú nástrojom harmonizácie národných účtovných systémov, cestou k porovnateľnosti firiem a ich hospodárskych výsledkov. Jednotný účtovný jazyk zvyšuje dôveru v spoločnosti, ktoré ho používajú, a umožňuje im ľahšie získať financie.
O povinnosti uplatňovania IFRS pri zostavovaní účtovných závierok a výročných správ už rozhodli mnohé krajiny ako napríklad Rusko, Austrália, či štáty Európskej únie, Blízkeho východu a Afriky.

Čo prináša
Sú to v prvom rade pravdivé a zrozumiteľné informácie, ktoré umožňujú porovnávanie spoločností na jednotnej báze. Firmy sa môžu porovnávať s konkurentmi, kým investori a ďalšie zainteresované subjekty vedia spoľahlivo porovnať navzájom výkon jednotlivých spoločností. Ak totiž nie sú schopní ľahko porozumieť účtovným výkazom, ktoré navyše dokážu ľahko porovnať s konkurenciou bez ohľadu na to, v ktorej časti sveta sídli, nemusia byť ochotní investovať. Porovnateľné informácie požadujú okrem investorov a analytikov aj zamestnanci, dodávatelia, zákazníci či veritelia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 22:45