StoryEditor

Malchárek: Nerobme z obchodníkov kriminálnikov

03.11.2005, 23:00
Malchárek: Nerobme z obchodníkov kriminálnikov

Na Slovensku netreba zavádzať metódy, ktoré kriminalizujú obchod, tvrdí minister hospodárstva Jirko Malchárek v reakcii na slová ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona o plánoch na zavedenie zásady trikrát a dosť v obchode. Podľa Malchárka sa zatiaľ dostatočne nevyužívajú možnosti, ktoré poskytuje platná legislatíva. "Obchodníci, ak chcú byť úspešní, nemôžu byť úspešní na úkor nespokojnosti zákazníkov," dodáva šéf rezortu hospodárstva.
Malchárek i Konštiak sa pýtajú, či sa počas stoviek predchádzajúcich tohtoročných kontrol podobné zistenia nenašli a či sa obchod tak zásadne náhle zhoršil, alebo medializácia zistení slúžila niekomu na odpútanie pozornosti od iných problémov. "Môže nastať chyba v technike, aj v človeku, ale nemali by sa robiť kauzy z toho, že sa nájde výrobok po záručnej lehote a zovšeobecňovať nekvalitu na celý obchod," hovorí Konštiak. Súhlasí s tým, že treba potrestať každého, kto by chcel ohroziť zdravie spotrebiteľov, ale nemali by sa podľa neho hádzať všetci obchodníci do jedného vreca.
"Vyjadrenie ministra pôdohospodárstva považujem za absolútnu demagógiu. Hodí sa na kriminálne živly, ale nie do hospodárskej súťaže a do ekonomického života," vraví analytik agentúry pre prieskum obchodu Terno Ľubomír Drahovský. Očakával, že voči takému nešťastnému vyjadreniu sa ohradí rezort hospodárstva, pod ktorý oblasť obchodu patrí, ostrejšie, ako sa bezprostredne vyjadril.
Podľa Drahovského by navyše opatrenie trikrát a dosť, ktoré by umožnilo po troch zisteniach v kontrole kvality potravín zatvoriť predajňu, bolo likvidačné pre obchodnú sieť na Slovensku. "Keby stáli ďalší obchodníci v rade, ktorí by nastúpili po zlikvidovaných prevádzkach a poskytovali podobnú službu spotrebiteľom, nebol by to až taký problém. Ale súčasných obchodníkov by nemal kto nahradiť, pretože všetci, ktorí vedia robiť obchod, ho už robia," dodal Drahovský.
Nedáva veľkú šancu, že by takéto opatrenie mohlo byť prijaté. "Ak by predsa len prešlo, Slovensko by sa dostalo do úrovne plánovaného hospodárstva, v ktorom by sa určovalo, v akom okrese majú ktorí obchodníci pôsobiť," uzavrel Drahovský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:40