StoryEditor

Maďarsko je pripravené uvoľniť zásoby

09.01.2007, 23:00
Ropná a plynárenská spoločnosť MOL má zásoby ropy na spracovanie vo vlastných rafinériach na niekoľko dní. Ak by sa prerušené dodávky ruskej suroviny cez ropovod Družba neobnovili do 24 hodín (do utorka večera), v Maďarsku začnú používať vytvorené rezervy ropy presahujúce domácu spotrebu na viac ako 90 dní. Rozhodol o tom minister hospodárstva a dopravy János Kóka po mimoriadnom rokovaní s odborníkmi kvôli kríze pre zastavenie dovozu ropy.

Ropná a plynárenská spoločnosť MOL má zásoby ropy na spracovanie vo vlastných rafinériách na niekoľko dní. Ak by sa prerušené dodávky ruskej suroviny cez ropovod Družba neobnovili do 24 hodín (do utorka večera), v Maďarsku začnú používať vytvorené rezervy ropy presahujúce domácu spotrebu na viac ako 90 dní. Rozhodol o tom minister hospodárstva a dopravy János Kóka po mimoriadnom rokovaní s odborníkmi kvôli kríze pre zastavenie dovozu ropy.

,,Ak bude ropovod úplne odstavený, potom začneme uvoľňovať zásoby. Je to potrebné, aby rafinérie MOL-u nestáli ani minútu," informoval Kóka a zároveň dodal, že nepredpokladá problémy so zásobovaním ropnými výrobkami na domácom trhu. ,,Ak by nepritiekla cez ropovod Družba ani kvapka ropy, aj tak bude možné zabezpečiť jej dodávky do Maďarska. V žiadnom prípade netreba rátať s ťažkosťami pri zásobovaní," upokojoval verejnosť minister.

V prípade, že by konflikt medzi Ruskom a Bieloruskom pokračoval a dodávky ropy by sa neobnovili ani do troch mesiacov, Maďarsko má možnosť použiť pre dovoz ropy aj náhradný ropovod Adria z chorvátskeho prístavu Omišalj. Táto trasa má dennú kapacitu prepravy 27-tisíc ton suroviny. Hoci sa teraz využíva na tranzit ropy v smere z Maďarska do Chorvátska, ak to bude nutné, do desiatich dní je možné zmeniť smer prepravy z juhu na sever. Ropovod Adria je pri Šahách napojený na južnú vetvu ropovodu Družba.

Do Maďarska tečie za normálnych okolností denne 22-tisíc ton ruskej ropy, z toho 15-tisíc ton je určených na spracovanie a zvyšok ide na tranzit alebo export. Úradujúca vedúca inštitúcie na výskum energie GKI Energiakutató Kft. Judit Bartaová informovala, že Maďarsko disponuje priemernými zásobami ropy a ropných výrobkov na 110 dní (priemer starých 15 členov EÚ je 121 dní). Zásoby vykurovacej ropy v krajine vystačia na 210 dní, benzínu na 102 dní a nafty na 91 dní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:02