TASR/Marko Erd
StoryEditor

Pellegrini chce, aby sa rýchlostné spojenie Praha-Brno potiahlo až do Bratislavy

11.04.2018, 16:35
Autor:
TASRTASR
Slovensko sa podľa premiéra pripojí k plánom Česka budovať rýchlostné železničné prepojenia v smere Praha – Brno.

Slovensko sa pripojí k plánom Českej republiky budovať rýchlostné železničné prepojenia Praha – Brno a chcelo by, aby pokračovalo aj smerom na Bratislavu. Oznámil to v stredu predseda vlády SR Peter Pellegrini počas svojej prvej oficiálnej návštevy Českej republiky po stretnutí s českým premiérom Andrejom Babišom.

Andrej Babiš privítal Petra Pellegriniho:

​Cezhraničná spolupráca je podľa Pellegriniho dôležitá. "Česká republika je druhým najvýznamnejším hospodárskym partnerom SR po Spolkovej republike Nemecko. Je to druhá najčastejšie navštevovaná turistická destinácia Slovákov a preto sme hovorili s pánom premiérom aj o potrebe venovať sa cezhraničnej infraštruktúre," uviedol Pellegrini.

Slovensko sa podľa neho pripojí k plánom Českej republiky budovať rýchlostné železničné prepojenia v smere Praha – Brno. Pellegrini by bol rád, keby pokračovalo smerom na Bratislavu. "Tu si slovenská strana potom musí urobiť svoju domácu úlohu z našej spoločnej hranice až do hlavného mesta," doplnil.

Podľa Pellegriniho by to bol výrazný posun pre Bratislavu aj Prahu a bol by to koridor, ktorý smeruje od Belehradu cez Budapešť, Brno a Prahu až do Berlína. "Čím by sme zostali na hlavnej dopravnej tepne, čo je dôležité pre slovenskú aj českú ekonomiku," vysvetlil slovenský premiér.

Oboch premiérov teší príchod európskej smernice, ktorá má zabrániť dvojakej kvalite potravín. Pellegrini verí, že naši občania už nebudú považovaní za občanov druhej kategórie. Zatiaľ nepozná detaily, ako bude prebiehať kontrola dodržiavania smernice. Podľa Babiša je otázka dvojakej kvality potravín problémom nie domácich výrobcov, ale dovozu.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:54