Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na naše hlavné mesto. Vianočné trhy v Bratislave sú totiž už tradične najväčšie a najhonosnejšie na Slovensku. Na výber teda máte z približne 100 stánkov s tými najlepšími dobrotami alebo drobným tovarom. Jednoducho nebudete vedieť, kam skôr skočiť. Vianočné trhy odporúčame spojiť so spoznávaním centra Bratislavy, ktoré je najmä v predvianočnom období skutočne čarovné. Maškrtníkov poteší varené vínko so štrúdľou alebo punč. Milovníci mäsa si nemôžu nechať ujsť výbornú cigánsku alebo pečenú klobásu.Slovakia.travel.sk
StoryEditor

Vlani najviac zarobili obchodníci z Bratislavského kraja, Slováci tam utratili takmer každé druhé euro

12.04.2018, 11:06
Autor:
TASRTASR
Bratislava a jej okolie sú u obchodníkov obľúbené pre vyššiu hustotu obyvateľstva, lepšie zárobky, a teda aj vyššiu kúpnu silu.

Slovenskí spotrebitelia nechali počas minulého roka v obchodoch na Slovensku takmer 21 miliárd eur. V porovnaní s rokom 2016 sa tak tržby maloobchodníkov zvýšili o 8,4 percenta.

Medzi jednotlivými regiónmi Slovenska sú však badateľné rozdiely v míňaní ľudí v obchodoch. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR.

Najviac sa podarilo zarobiť obchodníkom Bratislavského kraja. "V bratislavských predajniach Slováci minuli vyše 10 miliárd eur, čo predstavovalo až takmer polovicu z celoslovenských tržieb. Inak povedané, takmer každé druhé euro sme utratili v obchodoch v bratislavskom regióne," opísala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Dôvodov je podľa jej slov viacero. Bratislava a jej okolie sú u obchodníkov obľúbené pre vyššiu hustotu obyvateľstva, lepšie zárobky, a teda aj vyššiu kúpnu silu.

"Preto má väčšina obchodných reťazcov a značiek v tomto regióne svoje zastúpenie. Navyše, do Bratislavy radi zavítajú za nákupmi aj obyvatelia z ostatných kútov Slovenska," priblížila analytička.

Zároveň množstvo Slovákov dochádza do Bratislavy za prácou či štúdiom, a teda v nej, samozrejme, aj nakupujú a míňajú. "Zabúdať nesmieme ani na zahraničných turistov, ktorí pri návšteve Bratislavy čo-to utratia v miestnych obchodoch," vysvetlila Glasová.

Pri štatistikách tržieb však nemožno podľa jej slov vylúčiť ani prípady, keď má centrála obchodov sídlo v Bratislave a tržby jej filiálok z iných kútov Slovenska sa zarátajú do Bratislavského kraja. Táto situácia síce zväčša neplatí v prípade väčších reťazcov alebo predajní, no niečo obdobné môže platiť napríklad v prípade internetových obchodov.

Naopak, najmenší podiel z celkových tržieb v maloobchode na Slovensku pripadá na Košický kraj, a to 5,5 percenta. Podiel ostatných regiónov na celoslovenských tržbách sa pohyboval vlani na úrovni okolo 6,5 percenta až osem percent.

Medziročne vyššie tržby dosiahli podľa Glasovej maloobchodníci v takmer všetkých regiónoch. Najvýraznejšie dokázali svoje tržby zvýšiť predajcovia v Košickom kraji, a to o 16,8 percenta, nasledoval Žilinský kraj s 15,2 percentným nárastom a Prešovský kraj, kde vzrástli tržby v maloobchode o 13,6 percenta. "Pokles tržieb zaznamenali jedine obchodníci v trenčianskom regióne, a aj to len veľmi mierny, o 0,5 percenta," dodala analytička.

01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2023-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Programy pre stredového voliča 03 - Modified: 2023-07-05 14:23:32 - Feat.: - Title: Tatar môže pokoriť v zárobkoch métu 40 miliónov. V novom klube však bude musieť viac brániť, upozorňuje expert 04 - Modified: 2023-06-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Zapletač konských vrkočov či chodenie na chodúľoch. V týchto divných zamestnaniach zarobíš majland 05 - Modified: 2023-05-05 09:20:22 - Feat.: - Title: Dôveryhodní obchodníci čelia pri colných postupoch Európskej únie nerovnakým podmienkam, tvrdia audítori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:09