StoryEditor

HB Reavis spustí rekonštrukciu Mlynských nív v máji, bude stáť 24 miliónov

20.04.2018, 11:49
Pôvodne HB Reavis presadzoval, aby bola ulica v čase rekonštrukcie úplne uzavretá, čo by podľa developera práce urýchlilo.

Uzávierka ulice a následný dopravný kolaps. S takýmto výsledkom predpovedali dopravný analytici pôvodné plány developera HB Reavis. Ten totiž začína s rekonštrukciou Mlynských nív, kde chce vybudovať nový mestský bulvár. Plány sa však zmenili a k celkovej uzávere nedôjde.

Investor začína s revitalizáciou ulice Mlynské Nivy za 24 miliónov eur. Tá bude rozdelená na viacerých fáz a práce sa začnú už druhého mája. Developer projekt realizuje z vlastných zdrojov.

Kanalizácia z čias Márie Terézie

„Vyrastie tu nový mestský bulvár s kompletne obnovenou dopravnou a technickou infraštruktúrou, podzemným kruhovým objazdom, bezpečnými prechodmi pre chodcov, cyklotrasami, zástavkami MHD a novými chodníkmi so zeleňou,“ približuje Adrián Rác, CEO spoločnosti HB Reavis.

Podľa neho je táto lokalita tepnou centra mesta, na ktorú sa nesiahalo 35 rokov. „Infraštruktúra je veľmi zastaraná, kanalizácia je tam dokonca z čias Márie Terézie a treba ju kompletne obnoviť,“ dodáva Rác. To si však vyžiada isté obmedzenia. Dobrou správou nateraz je, že ulicu pred autobusovou stanicou nebudú musieť uzatvoriť úplne. „Zatiaľ len zúžime jazdné pruhy. Naďalej však zostanú dva v oboch smeroch jazdy. O ďalších zmenách budeme vopred informovať,“ tvrdí hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová.

Pôvodné plány však boli, že autá z tejto časti budú musieť presmerovať na iné cesty. Po rokovaniach s mestom však developer od týchto plánov ustúpil. „Vypočuli sme hlasy Bratislavčanov a keďže chceme čo najmenej ovplyvňovať dopravu v meste, cieľom bolo nájsť postup, ktorý v čo najmenšej možnej miere ovplyvní občanov, optimalizuje obchádzkové trasy a zároveň umožňuje efektívnu výstavbu,“ dopĺňa primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Kompletná obnova nad aj pod zemou

Výsledkom rozsiahlej rekonštrukcie bude kompletná obnova infraštruktúry nad aj pod zemou. V podzemí tiež pribudne kruhový objazd. Po novom mestskom bulvári sa Bratislavčania budú môcť prejsť na jeseň budúceho roka.

Revitalizácia obmedzí aj mestskú hromadnú dopravu. Ako prvé totiž robotníci odstránia trakčné vedenie pre trolejbusy a preto tento druh dopravy bude vylúčený. Pripravené však budú náhradné dieslové linky. „Vylúčená trolejbusová doprava na ulici Mlynské nivy v úseku od križovatky so Svätoplukovou ulicou po križovatku s Ulicou 29. autgusta bude približne do polovice októbra,“ tvrdí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban.

Dodáva, že v tejto súvislosti dôjde k rozsiahlejšej reorganizácii liniek MHD. O zmenách bude verejnosť informovaná informačnými letákmi a tiež aktuálnymi informáciami na webových stránkach dopravného podniku.

Okrem ulice Mlynské nivy developer HB Reavis stavia moderný autobusový terminál s nákupným centrom za 345 miliónov eur. Celý projekt má mať päť podlaží, z toho dve pod zemou. Na prvom z nich bude autobusová stanica, na druhom parkovisko a vo zvyšku bude nákupné centrum a administratívne priestory.

Zmeny v organizácii MHD v súvislosti s uzávierkou ulice Mlynské Nivy:

Trolejbusové linky: č. 202, 210, 212:

Trolejbusová linka č. 202 - zrušená súčasná konečná Nemocnica sv. Michala. Bude zavedená nová konečná na Jelačičovej ulici.

Od zastávky „Prievozská“ po trase Miletičova s ukončením na Jelačičovej ulici, späť cez ulice Kupeckého, Žellova, Miletičova.

Neobslúži zastávku „Miletičova“ (na Prievozskej ulici) a zastávky „Novohradská“, „Košická“, „Autobusová stanica“, „Ondrejský cintorín“, „Nemocnica sv. Michala“ a „Ul. 29. augusta“. Obslúži zastávky „Miletičova“ (na Miletičovej ulici), „Trenčianska“, „Trhovisko“, „Saleziáni“, „Jelačičova“ (výstupište a nástupište).

Trolejbusová linka linka č. 210 - premávka bez obojsmernej obsluhy zastávky Autobusová stanica.

Trolejbusová linka č. 212 - trasa obojsmerným odklonom cez ulice Záhradnícka a Svätoplukova.

smer ŽST Železná studienka: od zastávky Novohradská po trase Mlynské nivy, Svätoplukova, Záhradnícka, Mickiewiczova, Jánska (Kollárovo nám.), kde sa od zastávky Kollárovo nám. napojí na svoju trasu.

Neobslúži zastávky Svätoplukova (na ulici Mlynské nivy), Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Špitálska. Obslúži zastávky Svätoplukova (na Svätoplukovej ulici), Cvernovka, Kulíškova, Karadžičova, Americké nám..

smer Cintorín Vrakuňa: od zastávky Kollárovo nám., po trase Mickiewiczova, Záhradnícka, Svätoplukova, Mlynské nivy, kde sa od zastávky Košická napojí na svoju trasu.

Neobslúži zastávky Špitálska, Ul. 29. augusta, Autobusová stanica. Obslúži zastávky Mickiewiczova, Karadžičova, Kulíškova, Cvernovka.

Trolejbusová linka č. 205 - bez zmeny trasy, na linku však budú nasadené trolejbusy s pomocným dieselovým agregátom.

Nočná trolejbusová linka č. N72:

Linka č. N72 - trasa obojsmerným odklonom cez ulice Záhradnícka a Svätoplukova.

smer Hodžovo nám.: od zastávky Novohradská po trase Mlynské nivy, Svätoplukova, Záhradnícka, Mickiewiczova, Jánska (Kollárovo nám.), kde sa od zastávky Kollárovo nám. napojí na svoju trasu.

Neobslúži zastávky Svätoplukova (na ulici Mlynské nivy), Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Špitálska. Obslúži zastávky Svätoplukova (na Svätoplukovej ulici), Cvernovka, Kulíškova, Karadžičova, Americké nám..

smer Čiližská: od zastávky Kollárovo nám., po trase Mickiewiczova, Záhradnícka, Svätoplukova, Mlynské nivy, kde sa od zastávky Košická napojí na svoju trasu. Neobslúži zastávky Špitálska, Ul. 29. augusta, Autobusová stanica. Obslúži
zastávky Mickiewiczova, Karadžičova, Kulíškova, Cvernovka.

Linka náhradnej autobusovej dopravy č. X72:

Linka č. X72 - premávka obojsmerne vo vylúčenom úseku Nemocnica sv. Michala, Mlynské nivy, Prievozská, Hraničná.

smer Hraničná: po trase Rajská, Dunajská, Mlynské nivy, Prievozská.

Obslúži zastávky Nemocnica sv. Michala (nástupište), Ul. 29. augusta, Autobusová stanica, Košická, Novohradská, Miletičova, Prievozská, Hraničná (výstupište na občasnej zastávke pred križovatkou s Hraničnou ulicou).

smer Nemocnica sv. Michala: po trase Hraničná, Gagarinova, Prievozská, Mlynské nivy, Ul. 29. augusta, Cintorínska.

Obslúži zastávky Hraničná (nástupište na občasnej zastávke pred križovatkou s Hraničnou ulicou) Pažítkova, Prievozská, Miletičova, Novohradská, Košická, Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Nemocnica sv. Michala (výstupišta).

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:44