StoryEditor

Poistenie áut môže niektorých vodičov prísť draho

16.02.2006, 23:00
Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení vozidiel môže nepozorným majiteľom áut spôsobiť nemalé problémy. Ak vodič nezaplatí načas poistné a uzavrie ho počas platnosti starej zmluvy s inou poisťovňou, nebude platná.

Podľa novely, ktorú má v týchto dňoch podpísať prezident, nie je totiž možné počas platnosti starej zmluvy uzavrieť inú. "Problém je však v tom, že zmluva je platná odo dňa podpisu, hoci účinnosť môže nadobudnúť neskôr," hovorí generálny riaditeľ Wüstenrot poisťovne Siegried Fatzi.
Ak by takýto majiteľ auta spôsobil haváriu, hradila by ju Slovenská kancelária poisťovateľov. "Zároveň by si však kancelária sto percent škody vymáhala od občana," hovorí Fatzi. Náklady za škody pri havárii a aj na zdraví sa môžu vyšplhať až na 19 miliónov. K tomu sa pripočíta ešte pokuta od obvodného úradu za neplatné poistenie do 15-tisíc korún a náklady za správu neplatnej poistky, ktoré si môže vymáhať poisťovňa.

Ťažšie prestupy
Novela znemožňuje uzavrieť poistku aj v predstihu. "De facto to znamená, že o pol noci pred vypršaním poistnej zmluvy by mal občan čakať v poisťovni, pretože bez poistenia podľa zákona zostať nemôže," dodáva Fatzi. Šéf Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete, však taký problém v novele nevidí. Prestúpiť do inej poisťovne však už bude ťažšie. "Niektoré poisťovne majú zrejme obavy, že sa nebude opakovať rok 2004, keď prišla jedna poisťovňa s nižšími cenami. To sa však už na Slovensku nebude opakovať, lebo poistné išlo už tak dole, že je na hranici rentability," myslí si Fekete. Dátum platnosti poistenia je podľa neho zväčša dohodnutý priamo v poistnej zmluve. "Pri uzatváraní zmluvy bude musieť byť vo formulári len uvedená otázka, či má klient už zmluvu v inej poisťovni. Ak mu končí zmluva v starej poisťovni napríklad do konca februára, tak v novej mu uvedú obdobie platnosti od prvého marca," hodnotí Fekete. Poistné obdobia v dvoch poisťovniach sa len nesmú prekrývať. "Minulý rok sa špekulovalo a poisťovalo ešte podľa tohoročných nižších cien. To sa teraz už nebude dať," upozorňuje Fekete.

Viac zmlúv, menej poistného
Radikálne zmeny v trhových podieloch v poistení áut nenastali ani pre tento rok. "Zaujímavé je však, že pribudlo asi 90-tisíc poistných zmlúv. Otázka je, prečo, či ľudia nakúpili viac áut, alebo ich prihlásili znova, alebo majú poisťovne neporiadok v evidencii," hovorí Fekete. Počet poistných zmlúv sa zvýšil na 1,73 milióna, ale v objeme poistiek bol, naopak, prepad. "Koncom roka 2005 vyinkasovali poisťovne zhruba 10,3 miliardy korún, pričom v roku 2004 to bolo 10,840 miliardy korún," dodáva Fekete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 01:59