byty, bývaniePavol Funtál
StoryEditor

Výpredaj hypoték. Banky lákajú na akcie a zľavy

14.05.2018, 00:00
Sprísnenie poskytovania úverov a hypoték bude onedlho realitou. Banky sa preto rozhodli využiť jar na akcie.

Zvýhodnené úroky, využívanie bežného účtu zadarmo či rôzne služby, ktoré vám banky preplatia. Aj takto sa slovenské finančné domy rozhodli zabojovať o klientov. Z dát bánk sa dá ťažko odhadovať, ako na avizované obmedzenia úverov zareagovali ľudia. V priemere rast úverov a hypoték naprieč bankami pokračoval.

Napríklad posledné tri mesiace Slovenskej sporiteľni priniesli mierny rast, rovnako ako Tatra banke alebo ČSOB. Poštová banka zaznamenala pokles spotrebných úverov, ale zase mierny nárast hypoték. Zároveň sa klienti informujú o plánovaných obmedzeniach. „Klienti sa informujú o nových pravidlách na získanie úverov, ktoré budú platné od leta,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Dá sa teda povedať, že prichádzajúce zmeny nebrali do ohľadu a pokračovali v rýchlom zadlžovaní, čo konštatovala už aj Národná banka Slovenska.

Akciové zľavy
Obmedzenia v poskytovaní úverov vstúpia do platnosti už o mesiac a pol, no banky už teraz lákajú ľudí na akciové ponuky, upozorňujú analytici Finančnej Hitparády. VÚB banka ponúka pomerne nízky úrok najmä pri úveroch s fixáciou na štyri a päť rokov. Ide o 1,29 percenta. Preplatí tiež náklady spojené s predčasným splatením úveru, najviac do výšky 1 500 eur. Ak si klient k hypotéke zriadi sporiaci účet, získa zvýhodnenú ročnú úrokovú sadzbu o 0,6 percenta.


Najväčšia slovenská banka, Slovenská sporiteľňa, klientom vybaví a zaplatí vklad záložného práva do katastra za 66 eur. Každý rok zase môžu klienti zaplatiť dve mimoriadne splátky úveru bez poplatku vo výške 20 percent zo zostatku istiny. Poštová banka má v aktuálnej ponuke zvýhodnenú úrokovú sadzbu pri fixácii na tri roky od 0,95 percenta. Zľavu 0,2 percenta dostanete v Poštovej banke aj za poistenie schopnosti splácať úver alebo za aktívne využívanie Užitočného účtu vo výške 0,3 percenta.


Menšie úroky

ČSOB banka, podobne ako väčšina konkurencie, ponúka stopercentnú zľavu za poskytnutie úveru. V rámci developerských projektov s čerpaním úveru nad šesť mesiacov pri päťročnej fixácii ponúka tiež úrok od 1,25 percenta či preplatenie nákladov na externý znalecký posudok pri bytoch do sto eur, pri domoch do stopäťdesiat eur. Tatra banka ponúka zvýhodnený úrok 1,25 percenta pri fixácii úveru na tri roky. Zároveň bez poplatkov vybaví kataster a na tri roky umožní bezplatne využívať bežný účet. Taktiež preplatí náklady na predčasné splatenie úveru z inej banky.

Fio banka ponúka tiež poskytnutie úveru zdarma, k tomu pripája aj bezplatné vedenie účtu. Pri hypotéke s trojročnou fixáciou ponúka úrok od 1,18 percenta. Zároveň ponúka úrokové zľavy na refinancovanie hypotéky či kúpu nehnuteľnosti. mBank rovnako ponúka bezplatné poskytnutie úveru aj vedenie bežného účtu. Lákavá je úroková sadzba na tri roky za 1,19 percenta. Za kreditný obrat na mKonte v najmenšej hodnote za štyristo eur klienti získajú zľavu pol percenta.

OTP Banka sľubuje odmeňovanie za využívanie svojho bežného účtu, ak vám príde mzda minimálne vo výške tristo eur či zrealizujete tri platby kartou u obchodníka alebo si nastavíte jeden trvalý príkaz na úhradu či jedno inkaso. Ani tu potenciálni klienti nebudú platiť za poskytnutie úveru. Najväčším lákadlom Prima banky je jednopercentný úrok pri štvorročnej fixácii úveru. Podmienkou však je, že sa musí zobrať do konca augusta tohto roka. UniCredit ponúka najmä menšie úroky, no musia byť poistené.

Už onedlho vstúpia do platnosti sprísnené regulácie Národnej banky Slovenska v poskytovaní hypoték a úverov. Od prvého júla tohto roka nebude môcť celková zadlženosť presiahnuť osemnásobok ročného čistého príjmu. Podiel takýchto pôžičiek, ktoré budú presahovať túto hodnotu, bude postupne klesať. Od júla 2019 by ich podiel nemal presiahnuť päť percent. NBS bude postupne od leta obmedzovať aj úvery, ktoré budú presahovať 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. Výnimku majú mladí ľudia do 35 rokov. Časť z nich sa bude môcť zadlžiť až do deväťnásobku ich ročného čistého príjmu.


01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 04 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:17