StoryEditor

Slovensko môže zvýšiť svoje zisky z prepravy ropy

21.04.2006, 00:00
Slovensko by sa mohlo podieľať na ziskoch z prepravy kaspickej ropy do Európy. Uvažuje sa totiž o jeho účasti na projekte ropovodu spájajúceho prístav Odesa v Čiernom mori s ukrajinským mestom Brody, pričom jeho ďalšia časť by mala ísť cez poľský Plock. Mohla by sa tým do určitej miery znížiť aj naša závislosť od dodávok suroviny z Ruskej federácie.
Slovensko by sa mohlo podieľať na ziskoch z prepravy kaspickej ropy do Európy. Uvažuje sa totiž o jeho účasti na projekte ropovodu spájajúceho prístav Odesa v Čiernom mori s ukrajinským mestom Brody, pričom jeho ďalšia časť by mala ísť cez poľský Plock. Mohla by sa tým do určitej miery znížiť aj naša závislosť od dodávok suroviny z Ruskej federácie.

Elektrina o štvrtinu hore
Ani tento projekt však úplne nevyrieši jednostrannú orientáciu na fosílne palivá z tohto regiónu. "Bude záležať na našich vzťahoch s Ruskom a na tom, aké ceny sa nám podarí dohodnúť na budúci rok, keď vypršia dnes platné zmluvy o dodávkach energií," myslí si Peter Staněk zo Slovenskej akadémie vied. Podľa neho sa totiž v EÚ nepodarí vyriešiť otázku rastúceho dopytu po energiách, čo sa môže prejaviť aj v ich cenách. Ako príklad uviedol Staněk elektrinu, ktorej cena by na Slovensku mohla v horizonte štyroch rokov vzrásť minimálne o štvrtinu.

Prispeje aj odstávka
Okrem rastúceho dopytu sa však na tom podpíše aj vyradenie dvoch bohunických jadrových blokov a dosluhujúcich častí tepelných elektrární vo Vojanoch a v Novákoch vyrábajúcich osem terawatthodín elektrickej energie ročne. Podľa údajov prezentovaných na včerajšej konferencii o energetike na pôde Slovenskej technickej univerzity to predstavuje takmer štvrtinu elektriny, ktorú sú slovenské zdroje schopné vyprodukovať. "Keby sme aj v tomto momente začali nahrádzať zdroje, nestihneme to," povedal na diskusii dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky STU František Janíček.

Preprava sa môže začať
Oveľa jednoduchšie a rýchlejšie by bolo zapojenie sa do prepravy kaspickej ropy. "Jej transport cez Slovensko by sa mohol začať už zajtra," uviedol po včerajších rokovaniach medzi Poľskom, Ukrajinou a EÚ Faouzi Bensarsa z Európskej komisie. Podľa neho Slovensko má voľné kapacity na prepravu tejto komodity, a preto bude preň ropovod znamenať veľmi zaujímavý biznis. "Zvýši sa tak tranzitná úloha krajiny v rámci trhu Európskej únie, pričom pre slovenský štát to znamená čistý zisk a nový zdroj ropy," tvrdí Bensarsa.
Cez náš úsek ropovodu Družba by mala prúdiť surovina do rafinérie v Kralupách nad Vltavou. "Najprv je potrebné urobiť analýzu prepravy kaspickej ropy cez naše územie do Českej republiky," uviedla Dagmar Repčeková z ministerstva zahraničných vecí. Podľa nej by sa cez ropovod Družba mohlo prepraviť 600-tisíc ton mesačne, respektíve 3 milióny ton ročne ľahkej kaspickej ropy. Do 15. mája sa vypracuje prvá fáza biznis plánu a deň na to sa začnú medzivládne rokovania.

Rizikový je aj Kaspik
Práve dovoz energetických zdrojov z oblasti Kaspického mora sa javí ako jedno z riešení črtajúcej sa energetickej krízy v Európe. Ani táto alternatíva však nie je úplne bezpečná. Vlády krajín, ktoré majú prístup k obrovským zdrojom fosílnych palív v okolí Kaspiku, totiž nie sú veľmi stabilné a ropa či plyn by aj tak pravdepodobne prúdili cez Rusko či Ukrajinu s nejasným politickým vývojom.

Produkcia Slovenských elektrární
Rok 2005
Spolu

26 471 GWh

Január-marec 2006
Jadrové elektrárne 5 178,3
Tepelné elektrárne 1 193,9
Hydroelektrárne 948,2
Spolu 7 320,4
Pozn.: Slovenské elektrárne zabezpečujú v priemere 85 až 90 percent spotreby. Zvyšok zabezpečujú distribútori od alternatívnych výrobcov či dovozmi zo zahraničia
Zdroj: SE, a. s.
01 - Modified: 2003-02-25 08:31:36 - Feat.: 0 - Title: AP: Americká diplomacia stavila na "cukor a bič"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:13