automobilky, výrobaPavol Funtál
StoryEditor

Zamestnávatelia plánujú nábory vo veľkom, problémom ostáva nedostatok ľudí

13.06.2018, 11:33
Autor:
TASRTASR
Až 17 percent firiem plánuje nárast počtu pracovných síl, najviac veľké firmy.

Zamestnávatelia na Slovensku hlásia aj na tretí štvrťrok 2018 pozitívne náborové plány. Nárast počtu pracovných síl očakáva 17 percent firiem, pričom prijímať zamestnancov plánujú najmä veľké podniky.

Z hľadiska odvetví je najoptimistickejšie poľnohospodárstvo, poľovníctvo, lesníctvo a rybolov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu ManpowerGroup Index trhu práce, ktorý spoločnosť zverejnila v stredu.

Čistý index trhu práce na Slovensku vykazuje hodnotu plus 14 percent, po vykonaní sezónneho očistenia dát je hodnota indexu plus 11 percent. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom aj s rovnakým obdobím minulého roka ide o nárast o dva percentuálne body.

Najväčšou výzvou je nájdene kandidátov

"Takmer jeden z troch opýtaných zamestnávateľov vo veľkých podnikoch plánuje zvýšiť počet zamestnancov a niekoľko nových investičných projektoch plánuje v slovenských mestách vytvoriť tisíce pracovných miest, hlavne v automobilovom priemysle a logistike," priblížila generálna riaditeľka ManpowerGroup Slovenská republika Zuzana Rumiz.

Podľa nej je však stále väčšou výzvou nájdenie vhodných kandidátov na obsadenie pracovných miest, čo vedie k rastu miezd a silnejúcej potrebe investovania do preškoľovania a rozvoja zamestnancov.

"Zároveň zamestnávatelia robia nábor v zahraničí, a to na kvalifikované aj nekvalifikované pracovné pozície a kladú veľký dôraz na personálny marketing a investície do budovania značky zamestnávateľa," dodala.

Najoptimistickejšie naladené sú veľké firmy

Na základe veľkosti podnikov sú najpozitívnejšie naladené veľké firmy s viac ako 250 zamestnancami, pri ktorých index dosahuje plus 26 percent.

Stredné podniky očakávajú stabilné náborové prostredie s indexom plus 13 percent a rovnako aj malé podniky, ktoré hlásia index plus 12 percent. Najopatrnejšie v prijímaní nových pracovníkov plus šesť percent sú mikropodniky s menej ako desiatimi zamestnancami.

Darí sa všetkým odvetviam

Zvyšovanie počtu pracovníkov plánujú firmy vo všetkých odvetviach, najviac však v poľnohospodárstve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, kde index predstavuje plus 27 percent. Nasleduje odvetvie financií, poistenia, nehnuteľností a ďalších služieb podnikom s indexom plus 20 percent.

Pozitívne náborové plány má aj veľkoobchod a maloobchod (+17 %) a spracovateľský priemysel (+15 %).

Výrazný nárast o 14 percentuálneho bodu hlási odvetvie výroby a rozvodu elektriny, plynu a vody. Najnižší index +6 percent je v štátnej správe, zdravotníctve, vzdelávaní a kultúre.

Z regiónov je na tom najlepšie Bratislava

Podľa regiónov Slovenska sú najoptimistickejší zamestnávatelia v Bratislave, kde má čistý index trhu práce hodnotu +18 percent a na západnom Slovensku s indexom +16 percent.

Priaznivé prostredie pre prijímanie nových zamestnancov hlási aj stredné a východné Slovensko (+10 %). "Stredné a východné Slovensko má hendikep v podobe dopravnej dostupnosti na západné trhy," skonštatoval marketingový manažér spoločnosti Jiří Halbrštát.

Vzorka, na ktorej sa prieskum náborových plánov v SR vykonával, predstavovala 751 zamestnávateľov.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívom cudzincov je nasadenie 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-27 09:32:15 - Feat.: - Title: Podmienky prijatia vysokokvalifikovanej pracovnej sily sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:22