TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Markíza podozrieva Kočnerove firmy z neplatenia daní. Podľa podnikateľa je všetko v poriadku

15.06.2018, 09:43
Autor:
TASRTASRklkl
Spoločnosti by malo preveriť Finančné riaditeľstvo SR.

V súvislosti s kauzou zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur požiadal vysielateľ TV Markíza Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Dôvodom je podozrenie z viacnásobného porušenia zákona o účtovníctve, zákona o dani z príjmov a daňového poriadku.

Zástupcovia televízie v tejto súvislosti upozorňujú, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti Inkasný servis, a.s., a Midas Investments Ltd. neviedli zmenky riadne v účtovníctve a výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené.

V rozhovore sa dozviete o čo ide v spore Markízy s Kočnerom: 

Nezohľadnili zmenky v daňovom priznaní

"Spomínané spoločnosti mali zohľadniť vlastníctvo, prevod či nadobudnutie zmeniek v daňových priznaniach. Keďže tieto spoločnosti takto nepostupovali, samozrejme ani nezaplatili daň v zákonnej výške. Nezaplatená daň môže byť vo výške niekoľko miliónov eur," uviedol mediálny zástupca TV v prípade Peter Papanek.

Absencia zmeniek v účtovníctve a postoj uvedených spoločností a ich štatutárov k plneniu daňových povinností svedčia podľa zástupcov televízie o tom, že nároky uplatnené na súde voči Markíze v prípade zmeniek nie sú opodstatnené. Markíza pravosť zmeniek spochybňuje už od začiatku sporu. Na základe posudku písmoznalkyne je podľa TV značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko. 

Kočnerova reakcia

Marián Kočner sa v stanovisku pre HNOnline vyjadril, že je presvedčený, že jeho firmy a ich účtovníctvo sú v absolútnom poriadku, nakoľko boli auditované a ich účtovníctvo je vedené profesionálnou firmou. 

"Nemám problém s tým, aby ten, ktorý je k tomu oprávnený, skúmal účtovníctvo firiem, v ktorých som štatutárnym orgánom," dodal Kočner. Doplnil pri tom, že firma Midas Investments, je zahraničná spoločnosť, ktorú podľa jeho slov slovenské finančné riaditeľstvo nerieši. Navyše Kočner tvrdí, že s touto spoločnosťou nemá nič spoločné. 

Rovnako nechápe, prečo žiada Markíza aj preverenie Inkasného servisu, v ktorom už vyše roka nefiguruje. 

Trestné oznámenie

Televízia v tejto súvislosti podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Koncom apríla tohto roka Okresný súd Bratislava v jednom z prípadov rozhodol, že bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera. Toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné, televízia oznámila, že sa voči nemu odvolá.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 03 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 04 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia 05 - Modified: 2023-02-21 09:44:12 - Feat.: - Title: Päť rokov od vraždy: Politici nenaplnili očakávania, ale jedna vec sa predsa len splnila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:14