StoryEditor

Žiga pre HN: Rokujeme so stovkou investorov, ktorí môžu prísť na Slovensko

Z hľadiska celého Slovenska sme v rokovaní s približne stovkou investorov, uviedol pre HN minister hospodárstva Peter Žiga.

Viac investícií pre menej rozvinuté okresy na východe, juhu či severe Slovenska. Tak vyzerá nová filozofia podpory investícií u nás. Minister hospodárstva Peter Žiga v rozhovore pre HN tvrdí, že tým chce zabrániť pokračujúcemu exodu tamojších obyvateľov za prácou do zahraničia či na západ Slovenska.


Minister tvrdí, že sme v rokovaniach s približne stovkou investorov nielen z Európy, ale napríklad aj z Ázie. Len do blízkosti Košíc by mohlo prísť hneď päť ďalších spoločností. „Majú rôznu veľkosť aj výšku investície, od 500 miliónov po 1,5 miliardy. Zatiaľ nie sme v rokovaniach tak ďaleko, aby sme povedali, že je to tento konkrétny a pôjde tam a tam,“ tvrdí Žiga.


V regióne východu sa hovorilo dokonca o piatej automobilke zvučného mena. Takpovediac sa o nej „preriekol“ minister financií Peter Kažimír na jednom z fór Hospodárskych novín. O akú automobilku ide, však rezort hospodárstva vzhľadom na rokovania zatiaľ neuviedol. Tvrdí však, že už čoskoro tam bude predstavená ďalšia investícia firmy podnikajúcej v oblasti automobilového priemyslu. Pre ňu má štát už vyhradenú pomoc vo forme daňového stimulu a finančnej hotovosti.

Témou číslo jeden je príchod piatej automobilky. Ako sme na tom?
Keď bol pred časom na jednej vašej diskusii minister financií, tak sa pri tejto téme pohyboval na úplnej hrane (minister financií Peter Kažimír na diskusii Dobehne tiger do cieľa? povedal, že sme vo finálne boja o ďalšiu automobilku, ktorú každý pozná a na jej vozidlách mnohí jazdíme, pozn. red). To ja nechcem. Preto vám k piatemu investorovi nepoviem nič. V lete budeme vedieť viac.

Takže inak. V minulosti ste povedali, že východ Slovenska je v hľadáčiku viacerých investorov. Je teda reálne, že príde aspoň jeden veľký?
Áno. Z hľadiska celého Slovenska sme v rokovaní s približne stovkou investorov. Pred vyše rokom sme zmenili filozofiu a nové investície úplne prirodzene tlačíme do menej rozvinutých okresov. Tie sa nachádzajú na východe, severe a juhu Slovenska. Preto je úplne logické, že keď hovoríme o podpore investícií, tak sa ich snažíme dostať do týchto oblastí. Chceme zamedziť, aby odtiaľ ľudia neustále odchádzali.

Nejaké firmy už aj prišli.
Nejaké už prichádzajú, otvárame napríklad Minebeu v Košiciach, už o niekoľko dní budete počuť o novej investícii na severovýchode Slovenska.

O akej?
Má niečo spoločné s automobilovým priemyslom, bude v Prešovskom kraji. Ide o firmu zo západu Európy.

Investičná pomoc?
Bude. Daňový stimul plus nejaká hotovosť. Ale nepôjde o žiadny nápor pre štátny rozpočet. Všeobecne hovoríme o investoroch, ktorí minú 50 až sto miliónov eur. Potrebujeme však aj etalónového investora, ktorý vytvorí celý subdodávateľský reťazec. Keď sem prišiel Volkswagen, Peugeot či Jaguar, tak so sebou dotiahli aj dodávateľov. Keď pomôžeme veľkému investorovi, tak automaticky vznikajú miesta, ktoré už nemusíme dotovať. A to práve u subdodávateľov. Rokujeme s viacerými takýmito firmami.

O firmách z ktorých regiónov hovoríte?
Aj zo západnej Európy, aj z Ázie. Aj z automobilového pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 18:33