StoryEditor

Brusel napadol predaj áut v Maďarsku

18.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia začala priestupkové konanie proti Maďarsku, pretože krajina uplatňuje pri registrácii ojazdených áut daňové pravidlá, ktoré môžu byť v rozpore s právom Európskej únie.
Komisia oznámila, že poslala do Budapešti prvé upozornenie so žiadosťou o vysvetlenie uplatňovaných pravidiel. Ak bude odpoveď neuspokojivá, pošle komisia Maďarsku varovanie a ak ani potom nedôjde k náprave, môže krajinu zažalovať na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu.
Podľa maďarskej legislatívy sú nové i staré automobily predmetom zdanenia pri registrácii. Výška tejto dane je rovnaká pre nové i ojazdené vozidlá a odlišuje sa len podľa kapacity motora či typu pohonných látok. Komisia však tvrdí, že uplatňovanie rovnako vysokej dane pre nové i ojazdené autá predstavuje diskrimináciu, keďže neberie do úvahy opotrebovanosť vozidla. Okrem toho Maďarsko uplatňuje 25-percentnú prirážku k registračnej dani na ojazdené vozidlá dovážané z iných členských štátov únie.
"Členské štáty môžu zaviesť a tiež zvýšiť daň pri registrácii vozidiel, musia však rešpektovať princíp nediskriminácie medzi domácimi výrobkami a produktmi EÚ," upozornil komisár pre dane a clá László Kovács.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:28