Richard RašiTASR
StoryEditor

Raši schválil projekty za desiatky miliónov, Slovensko.Digital ich kritizovalo

27.07.2018, 17:34
Autor:
klkl
Úrad pre informatizáciu si od projektov sľubuje zlepšenie fungovania štátnej správy.

Úrad podpredsedu vlády pre investície a  informatizáciu, ktorý vedie podpredseda Smeru Richard Raši, schválil štyri projekty ministerstva vnútra a jeden projekt zameraný na kybernetickú bezpečnosť, ktorých hodnota sa pohybuje v desiatkoch miliónov eur. Ich cieľom má byť digitalizácia služieb verejnej správy.

U Rašiho si ich pochvaľujú. „Považujem za veľmi dôležité vyhnúť sa megaprojektom a tam, kde sa to dá, rozdeliť projekt na menšie časti, ktoré budú obstarávané samostatne.

Som preto veľmi rada, že projekty ministerstva vnútra boli schválené práve s podmienkou, že nebudú realizované iba jedným verejným obstarávaním, ale každý z projektov bude mať niekoľko obstarávaní. Vytvoríme tak priestor pre menšie firmy a väčšiu súťaž na trhu,“ uviedla digitálna líderka Martina Slabejová.

Brífing o štyroch IT projektoch mala aj platforma Slovensko.Digital: 

​Len pred týždňom však zvolala brífing platforma Slovensko.Digital, ktorá sa zameriava na štátne IT a transparentnosť nákupov v tejto oblasti. Odborníci na brífingu spomínali práve štyri projekty, ktoré teraz schválil Rašiho úrad. Všetkým vyčítali zásadné nedostatky. 

Slovensko.Digital upozorňuje, že tieto projekty sú nacenené na desiatky miliónov na základe "expertných odhadov." Odborníci však upozorňujú, že úrady odmietajú zverejniť, kto sú títo odborníci a na základe čoho dané projekty nacenili na také sumy. 

Pri projekte zameriavajúcom sa na kybernetickú bezpečnosť navyše kritizujú, že takmer všetko prebieha v utajenom režime a nie je jasné, prečo chce štát napríklad vybudovať štyri špičkové centrá.

Technologická platforma kritizovala aj to, ako sa odhaduje prínos spomínaných projektov. Upozornili, že keď sa prínos počíta na základe nepresných údajov, ktoré počítajú stratu pri jednom kybernetickom incidente odvodenú od svetového HDP, tak vyjde, že bezpečnostný projekt Slovensku ušetrí za desať rokov približne 140 miliónov eur. Ak sa však použijú presnejšie čísla, vyjde v rovnakom období strata 23 miliónov. 

01 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:20