StoryEditor

Oživili tradíciu našich starých mám

01.08.2018, 00:00
Takto vyzerá návrat ku koreňom a k tradíciám. Mladé dievčatá sa rozhodli ukázať, čo v praxi znamená „Made in Slovakia“.

Málokto by očakával, že štyri mladé emancipované ženy, žijúce vo veľkomeste, trávia vo svojom voľnom čase dlhé hodiny jedným z najtradičnejších remesiel starých mám – vyšívaním. Kolektív, ktorý si hovorí Kundy Crew, však túto stereotypnú predstavu obracia naruby. Ich prvé vyšívané tričko s provokatívnym sloganom, ktorý v cenzurovanej verzii hlása „Ľuďom viete čo“, si od uvedenia pred piatimi rokmi kúpili zástupy ľudí a úspešne sa predáva dodnes. Im však nejde len o biznis. Svojimi workshopmi a výstavami chcú inšpirovať ľudí k vytváraniu nových tradícií, bojujúcich proti negatívnym stereotypom neobvyklým spôsobom – využitím tradičnej, vizuálnej formy.


Radikálne vyšívanie v praxi
Stretávame sa s nimi na workshope v Bratislave. Odohráva sa v literárnej čajovni a kaviarni v centre mesta, v príjemné letné nedeľné popoludnie. Priestor podniku zapĺňa asi dvadsiatka mladých ľudí, usadených okolo pospájaných stolov, zaplavených kusmi látky, bavlnenými niťami, tupými ihlami a náčrtmi rôznych vtipných či provokatívnych sloganov na štvorčekových papieroch.


Neďaleko pri menšom stolíku má svoje miesta väčšina zostavy, Eva, Nina a Gabika. Dlho však neobsedia. Každú chvíľu odbiehajú medzi ľudí a pomáhajú im s vyšívaním. Hoci väčšina účastníkov drží ihlu v ruke prvýkrát, nájde sa aj zopár skalných, ktorí na workshopy chodia pravidelne a vyšívanie im ide „od ruky“ – prišli hlavne s cieľom tvorivo sa realizovať v priateľskej spoločnosti či porozprávať sa s umelkyňami, ktoré stoja za celým projektom.


„Workshop je pre nás dôležitý koncept ako vyjadrenie solidarity a vytváranie ,safe-space‘, teda takzvaného bezpečného priestoru,“ vysvetľuje Gabika, keď sa na moment usadí. „Stretávajú sa tu rôzni ľudia. Keďže na vyšívanie treba pokoj, ľahšie sa o veciach diskutuje...“ dopĺňa Eva. Zvyšok kolektívu, teda Iva, sa dnes nezúčastnila, žije totiž dlhodobo v Prahe.


Opraviť chyby môže trvať celú večnosť
Hoci dievčatá tentoraz nevyšívajú, pretože sa sústredia na výpomoc ostatným, nové diela tvoria pravidelne. „Ako zrejme pre mnohé tvoriv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:32