StoryEditor

Zavádzanie digitálnej televízie mešká

20.03.2006, 23:00
Zavádzanie pozemného digitálneho televízneho vysielania (DVB-T) je na Slovensku približne v štvorročnom sklze. Od digitálnej TV sa očakáva predovšetkým viac programov (zhruba štyri na jednej frekvencii), vyššia kvalita obrazu a zvuku, ale aj doplnkové služby.

Zavádzanie pozemného digitálneho televízneho vysielania (DVB-T) je na Slovensku približne v štvorročnom sklze. Doteraz nie je hotový takzvaný digitálny zákon a mešká aj ukončenie pilotnej prevádzky digitálneho vysielania. To by malo trvať do konca júna tohto roku. Od digitálnej TV sa očakáva predovšetkým viac programov (zhruba štyri na jednej frekvencii), vyššia kvalita obrazu a zvuku, ale aj doplnkové služby.
Podľa ministerstva dopravy, ktoré na zavádzanie digitálnej TV dohliada, je hlavným dôvodom meškania chýbajúca legislatíva. "Digitálny zákon malo do konca roka 2002 pripraviť ministerstvo kultúry, doteraz sa tak nestalo," uvádza odbor telekomunikácií ministerstva dopravy. Podľa generálnej riaditeľky sekcie médií a audiovízie ministerstva kultúry Zuzany Mistríkovej sú v súčasnosti hotové len jeho základné zásady. "Keďže digitálnym zákonom sa bude zaoberať až budúca vláda, rozhodli sme sa tento čas využiť na zverejnenie zásad zákona, ku ktorým tak bude môcť prebehnúť verejná diskusia," vysvetľuje Mistríková. Kompetentní spomínané zásady prerokovali na stretnutí vo štvrtok minulý týždeň, zverejnené by mali byť v najbližších dňoch.

Monopol bude zakázaný
Po splnení legislatívnych podmienok by sa mali vyhlásiť tendre na výber vysielateľov a prevádzkovateľov televíznych programov. Následne by sa mala začať druhá etapa - prechodné obdobie až do úplného pokrytia Slovenska signálom DVB-T. "Predpokladáme, že sa začne v druhom polroku 2007 a ukončené bude v roku 2012," tvrdí ministerstvo dopravy.
Slovensko by sa malo rozdeliť na dvanásť regiónov, v rámci ktorých sa bude dať žiadať o licencie na vysielanie. V každom z regiónov budú k dispozícii minimálne štyri frekvencie, z ktorých každá bude schopná prenášať štyri televízne programy. Ak bude záujem, v každom z regiónov tak bude k dispozícii 16 programov. Kto bude chcieť vysielať na celom území Slovenska, bude musieť získať všetkých dvanásť regionálnych licencií. Aby nedošlo k monopolu, každá z frekvencií pripadne inému prevádzkovateľovi.

Pridelenie frekvencií
Koľko frekvencií, a teda aj programov, bude k dispozícii, rozhodne sa na medzinárodnej úrovni. Tá sa bude konať v júni, pričom v súčasnosti je spracovaný návrh na pridelenie siedmich vrstiev (frekvencií). Spolu by mohli poskytovať 28 televíznych programov.
V súčasnosti je podľa Martina Legíňa z Výskumného ústavu spojov v Banskej Bystrici v rámci pilotnej prevádzky pokrytých signálom približne 15 až 20 percent populácie. Prevádzkovateľom vysielania sú aj Rádiokomunikácie, ktoré spadajú pod Slovak Telekom. Podľa hovorcu spoločnosti Radoslava Bielku môže vybudovanie novej vysielacej siete trvať približne tri roky. Naproti tomu v Česku tamojšie Radiokomunikace spustili už aj riadne vysielanie DVB-T. Prístupné je v Prahe, Brne a Ostrave a prístup k nemu má viac než tretina obyvateľov štátu.


Digitálne dekodéry výrazne zlacneli
Digitálne vysielanie sa dá prijímať aj na starom televízore, potrebný je však špeciálny dekodér, takzvaný set-top box. Vládna stratégia z roku 2001 predpokladala, že štát bude musieť obyvateľstvu tieto zariadenia dotovať. Na tento účel malo smerovať 325 miliónov korún ročne počas dvanástich rokov. Rezort dopravy nutnosť dotácií v súčasnosti posudzuje, nakoniec však nemusia byť potrebné. "Cena najjednoduchších set-top boxov sa pohybuje od 2 800 po 3-tisíc korún. Zložitejšie prístroje, ktoré zvládajú aj nahrávanie stoja 5- až 6-tisíc korún," hovorí Martin Legíň z banskobystrického Výskumného ústavu spojov. Televízory so zabudovaným dekodérom sú už drahšie. "LCD a plazmové TV stoja okolo 50- až 60-tisíc korún, majú však zabudované dekodéry aj na príjem satelitného a káblového signálu," vysvetľuje Legíň. V najbližšom období je pravdepodobný pokles cien o 20 percent, podľa odborníkov však pod túto hranicu kvalitne a technicky vybavené High Definition TV prijímače oproti dnešnému dňu asi neklesnú.


Pilotné vysielanie DVB-T na Slovensku
Bratislava - K 66 (834 MHz)
TV: Jednotka, Markíza, Joj, TA3
R: Sro1, Fun Rádio, Expres, Lumen

Banská Bystrica - K 59 (778 MHz)
TV: Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj, AZTV
R: Sro1, Sro2, Rádio FM, Fun Rádio, Twist, Regina BB, Lumen

Zvolen - K59 (778 MHz)
TV: Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj, AZTV
R: Sro1, Sro2, Rádio FM, Fun Rádio, Twist, Regina BB, Lumen

Košice - K44 (658 MHz)
TV: Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj
R: nevysiela sa

Prešov - K44 (658 MHz)
TV: Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj
R: nevysiela sa
Zdroj: www.dvbt.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:52