StoryEditor

Rokovania mohli byť tajné, ale na úrovni premiéra

26.09.2005, 00:00
Dočasný minister hospodárstva Ivan Mikloš podá v priebehu tohto týždňa trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti so spätným odkúpením 49 percent akcií Transpetrolu od spoločnosti Jukos.

Dočasný minister hospodárstva Ivan Mikloš podá v priebehu tohto týždňa trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti so spätným odkúpením 49 percent akcií Transpetrolu od spoločnosti Jukos.
Podľa ministra v uplynulých dňoch prišiel na ministerstvo list od vedenia Jukosu, v ktorom vyjadrujú zdesenie a zároveň sa pýtajú na stanovisko vlády v súvislosti s minoritným podielom v Transpetrole.
Z dostupných dokladov vyplýva, že vo veci nerokoval samotný rezort, ale bývalý šéf Pavol Rusko ako súkromná osoba, a najmä jeho zástupcovia, neštandardným spôsobom, o ktorých neboli žiadne písomné dokumenty. Ide o firmu Škoda Export Limited registrovanú v Gibraltári a fyzickú osobu Radovana Ujházyho. Ten bol niekedy spájaný s finančnou skupinou Istrokapitál.
Pofidérne rokovania
Oficiálne písomné záznamy o spoločnej komunikácii neexistujú od 24. februára, keď naposledy z ministerstva hospodárstva odišiel list do Jukosu. V ňom rezort žiada o špecifikáciu spriazneného subjektu, na ktorý chcela ruská spoločnosť previesť svoj podiel v Transpetrole. Mikloš považuje celý proces za netransparentný a pofidérny.
Exminister Rusko sa bráni tým, že tento problém zdedili po predchádzajúcej vládnej garnitúre a v problematike sa nevedeli orientovať, preto poverili Škodu Export rokovaním. Jukos chcel akcie presunúť na jednu z dcérskych spoločností, ale bez súhlasu druhej strany tak podľa zmluvy nemohol urobiť do roku 2007. Navyše ministerstvo takýto krok odmietlo. "Hrozilo by, že Jukos by dcéru následne predal a akcie Transpetrolu by sa dostali do nesprávnych rúk," povedal.
Bývalý minister hospodárstva navrhol, aby sa akcie previedli na bratislavskú firmu Enex so základným imaním 200-tisíc korún. Vlastníkom je Enex Limited so sídlom v Londýne. Obe spoločnosti mali ešte pred tým podpísať zmluvu, že v prípade nezaplatenia do 30 dní by Jukos dostal akcie späť. Navyše Enex by bol zmluvne zaviazaný nenarábať s akciami. Cena sa mala odvíjať od sumy 74 miliónov dolárov, ktoré zaplatila ruská spoločnosť za akcie Transpetrolu Slovensku v roku 2002.
Hra na skrývačku
Neexistujúce záznamy o rokovaniach na ministerstve a prevod akcií cez firmu Enex Rusko odôvodnil potrebou utajenia celej akcie. "Pokiaľ by sme išli oficiálnou cestou, dozvedel by sa to hlavný akcionár Slovnaftu maďarský MOL, ktorý sa neustále snaží získať podiel v Transpetrole," dodal.
MOL sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť. I keď Rusko považuje spôsob získavania akcií za neštandardný, podľa neho neporušil žiaden zákon. Preto sa rozhodol, že podá na Mikloša trestné oznámenia za ohováranie a poškodzovanie dobrého mena.
Aj generálny riaditeľ Škoda Export Limited Karel Urbář tvrdí, že exminister neporušil zákon a jeho kroky viedli iba k tomu, aby získal späť akcie pre štát. "Viac budem môcť povedať až po výpovedi na polícii. Nedovolím, aby sa meno našej firmy spájalo s nejakou nelegálnou činnosťou," uviedol.
Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž hodnotí snahu, získať naspäť akcie pozitívne, keďže ide o strategický záujem Slovenska. "Samotný spôsob utajovania rokovaní by však bol akceptovateľný na úrovni predsedu vlády," uzavrel Baláž.

Prehľad korešpondencie medzi slovenskou stranou a Jukosom
5. novembra 2004 - Minister Rusko oficiálne oslovil ruskú spoločnosť v súvislosti so spätným odkúpením 49 percent akcií Transpetrolu
16. decembra 2004 - Jukos odpovedá ministrovi hospodárstva
8. februára 2005 - Jukos posiela návrh prevodu akcií na dcérsku firmu
24. februára 2005 - rezort hospodárstva žiada o bližšie informácie v súvislosti s prevodom akcií Transpetrolu
18. apríl 2005 - do rokovania vstupuje Škoda Export Limited a plánuje zorganizovať stretnutie medzi Ruskom a Jukosom
27. apríl 2005 - Rusko požaduje od Jukosu prevod akcií Transpetrolu na firmu Enex Utilities v Bratislave
4. augusta 2005 - ministerstvo hrozí právnym procesom Jukosu a požaduje rokovať so Škodou Export
14. septembra 2005 - vedenie Jukosu požaduje stanovisko vlády k prevodu akcií

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 18:11