StoryEditor

Lufthansa má akvizičný apetít, uvažuje o kupovaní konkurentov

26.02.2006, 23:00

Šéf nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa Wolfgang Mayrhuber potvrdil dlhodobý záujem druhej najväčšej leteckej spoločnosti v Európe o nakupovanie podielov v iných spoločnostiach. "Pre Lufthansu je Nemecko síce sídlom, domácim trhom je však Európa, trhom rastu je svet. Takže musíme byť schopní dlhodobo uskutočňovať ďalšie prevzatia," povedal šéf aerolínií pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Eurowings, Air Dolomiti alebo Swiss sú len začiatkom. "Nepôjde však o žiadne nepriateľské prevzatia, už len preto, že marže sú príliš nízke," uviedol Mayrhuber. Existujú len dve cesty: buď siahnuť hlboko do vrecka, alebo sa presadiť v konkurencii. "Keď potom partner nebude viac vládať, budeme pripravení."
V súvislosti s Austrian Airlines Mayrhuber povedal, že v súčasnosti je ťažké urobiť z partnerstva kapitálové prepojenie. "Musia to chcieť obidvaja," konštatoval predseda predstavenstva Lufthansy.
V Európe by stačili dve až tri letecké spoločnosti, zdôraznil Mayrhuber. Aby sa podarilo obstáť v celosvetovej konkurencii, je nevyhnutná určitá veľkosť firmy. O prevzatiach v Ázii pritom Mayrhuber neuvažuje. "Najskôr sa pustíme do toho, čo je bližšie. Až keď budeme v Európe dostatočne silní, môžeme o všetkom uvažovať. A tiež nezadlžíme spoločnosť kvôli jednému prevzatiu." Začiatkom roka sa objavili informácie o tom, že Lufthansa má záujem o indonézsku leteckú spoločnosť Garuda, Lufthansa to však dementovala.
V decembri Mayrhuber povedal, že v roku 2006 nie je ešte vo výhľade žiadne prevzatie európskej leteckej spoločnosti Lufthansou. Zmysluplnejšie sú prevzatia väčšinových podielov, vysvetlil ďalej Mayrhuber v rozhovore. Vedel by si však predstaviť aj strategicky usporiadané menšinové vlastníctvo. "Koniec koncov nekupujeme žiadnu leteckú spoločnosť, ale prístupy na trhy -- to je náš motív."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:26