StoryEditor

Turbulentný rok pre farmárov. Dočkali sa lepšieho ministra, no vstupy im vzrástli o stovky percent

04.01.2022, 23:00
V rozsiahlom rozbore sa HN pozreli na zmeny v agropotravinárskom sektore, ktoré sa udiali vlani. Naznačili aj to, čo čaká odvetvie so zreteľom na novú európsku Spoločnú poľnohospodárku politiku.

Keď v prvom štvrťroku 2020 vypukla na Slovensku koronakríza, nezatienila jednu z najrozsiahlejších protikorupčných akcií moderných čias – Dobytkár. Tá lomcovala slovenskou spoločnosťou podobne silno ako vírus a porovnateľne ňou zmieta dodnes.

Oligarcha Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch a iní aktéri kauzy boli síce obvinení, kriminalisti ukončili vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby, no súdy ešte nerozhodli o závere celej aféry. A pojednávanie začne až koncom februára.

Na piatykrát

Celé toto policajno-politické dianie pritom malo veľmi konkrétny dosah aj na poľnohospodárov. V dôsledku trampôt totiž spomínaná agentúra, ktorá ročne rozdáva približne šesťsto miliónov eur slovenským farmárom, prišla o trvalú akreditáciu a možnosť normálne fungovať, teda aj vypisovať výzvy či vyplácať podpory. O oprávnenie musela bojovať značnú časť minulého roka. Do polovice októbra mala ukázať Európskej komisii, že nekalé praktiky sú minulosťou. Akreditáciu nakoniec obhájila.

„Som presvedčený, že PPA, ktorá roky predstavovala symbol korupcie, sa dnešným dňom stáva symbolom služby pre vidiek. Verím, že si opäť dokáže získať plnú dôveru verejnosti,“ povedal na margo udalosti minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Spätné získavanie oprávnenia sprevádzali aj výmeny na poste generálneho riaditeľa inštitúcie. Po štyroch pokusoch o obsadenie stoličky nastúpil k 1. júlu 2021 Jozef Kiss. Na otázku HN, či je situácia v podniku konečne stabilizovaná, agrorezort pritakal.

Optimisticky na to hľadí aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. „Pozitívne vnímame nasadenie a snahu riešiť problémy správnym spôsobom. Oceňujeme až prekvapivo dobrú znalosť aj niektorých špecifických postupov,“ odkázala jej hovorkyňa Jana Holéciová.

Súhlasí s ňou aj predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. Podľa nej sa nové vedenie zatiaľ zaoberá nedostatkami, ktoré mu vytklo Generálne riaditeľstvo pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskej únie. To naďalej sleduje dianie na Slovensku, o čom informovalo ministerstvo v uplynulých dňoch.

Ako sme spomenuli, problémy agentúry sa pre farmárov spájali s nevyplácaním príspevkov a nevypisovaním výz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2023-05-12 13:49:06 - Feat.: - Title: Výmena generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu zostane už na novom agroministrovi 03 - Modified: 2023-05-11 14:11:18 - Feat.: - Title: Poslanec Smeru Takáč vyzval Vlčana, aby vláde predložil návrh na odvolanie šéfa SPF 04 - Modified: 2023-05-09 17:31:04 - Feat.: - Title: Heger verzus Matovič: rozhádala ich zodpovednosť za Vlčana 05 - Modified: 2023-05-08 12:39:52 - Feat.: - Title: Redaktorka HN Nina Janešíková: Situácia bola pre Hegera neudržateľná. Čo znamená úradnícka vláda?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:55