StoryEditor

Slovensko pomôže obetiam

07.03.2007, 23:00
Pozostalí obetí tragédie vo vojenkom podniku v Novákoch dostanú odškodné milión korún. Peniaze pôjdu z rezervy predsedu vlády v štátnom rozpočte.

Pozostalí obetí tragédie vo vojenkom podniku v Novákoch dostanú odškodné milión korún. Peniaze pôjdu z rezervy predsedu vlády v štátnom rozpočte. "Ideme tým istým spôsobom, ako v prípade tragédie v bani Nováky," povedal premiére Robert Fico. Definitívny zoznam odškodnených by mal byť známy po rokovaní vlády budúcu stredu.
Pomôžu právnici obrany
Peniaze by mali dostať aj pozostalí po nezvestných. Ide o päť osôb, ktorým odborníci vzhľadom na ničivú silu výbuchu a neúspešné prehľadávanie okolitých lesov nedávajú veľkú šancu na prežitie. Miliónové odškodnenie však môže vláda vyplatiť až po oficiálnom vyhlásení za mŕtveho. To môže trvať aj rok, príbuzným pri právnych procedúrach pomôžu právnici rezortu obrany. Prisľúbil to minister Kašický, ktorý súčasne pripustil, že vzhľadom na rozsah výbuchu sa ostatky nezvestných obetí nikdy nenájdu. Minister tiež rozhodol, že rodinám nezvestných a zosnulých zamestnancov poskytne rezort aj okamžitú finančnú výpomoc stotisíc korún.
Odškodnenie aj raneným
Každá z ôsmich rodín už získala 25-tisíc korún z fondu ministerky práce, rodiny a sociálnych vecí. Podľa informácií HN im už odovzdali peniaze aj odborári. Malo by ísť o 50-tisíc korún od Slovenského odborového zväzu zamestnancov obrany. Odškodnenie nedostanú len deti a manželia obetí piatkovej explózie. Štát jednorazovo pomôže aj pracovníkom, ktorí následkom nehody skončili v nemocnici. Ide zhruba o štyridsať osôb. Ľudia s ľahšími zraneniami získajú od ministerstva obrany jednorazový príspevok 20-tisíc korún. Zamestnanci, ktorých tlaková vlna a oheň poznačili na celý život, získajú od rezortu 50-tisíc korún.

Odškodnenie pozostalých po obetiach tragédie
rezerva predsedu vlády - 1 milión Sk pre každé nezaopatrené dieťa a pozostalého manžela/-lku
kapitola ministerstva obrany - 100-tisíc Sk pre každú rodinu obete nešťastia
Slovenský odborový zväz zamestnancov obrany - 50-tisíc korún pre každú rodinu obete nešťastia
odbory Vojenského opravárenského podniku v Novákoch - 5-tisíc Sk
humanitný fond ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny - 25 000 Sk pre každú rodinu obete nešťastia
Sociálna poisťovňa - jednorazové odškodnenie manžela, manželky alebo nezaopatreného dieťa poškodeného, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu (v prípade obetí nováckej explózie asi 500-tisíc Sk pre manžela alebo manželku a 250-tisíc Sk pre nezaopatrené dieťa)
zbierka pre obete vyhlásená Vojenským opravárenským podnikom - zatiaľ sa vyzbieralo asi 50-tisíc Sk

Odškodnenie obetí leteckej havárie AN-24
január 2006
42 obetí
67 miliónov Sk pre pozostalých
suma sa počítala podľa hodnosti, počtu odslúžených rokov a počtu sirôt
vláda schválila 400-tisíc Sk aj pre civilného pracovníka MO SR, ktorý pri nehode zahynul
peniaze išli z rozpočtovej kapitoly MO SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:15