StoryEditor

IEA: Nový plynovod je nevýhodný i pre Nemecko

28.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Plánovaný plynovod, ktorým sa plyn z Ruska bude cez Baltské more prepravovať priamo do Nemecka, je nevýhodný nielen pre Poľsko, ale i pre samotné Nemecko.

Plánovaný plynovod, ktorým sa plyn z Ruska bude cez Baltské more prepravovať priamo do Nemecka, je nevýhodný nielen pre Poľsko, ale i pre samotné Nemecko. V rozhovore pre nemecký denník Berliner Zeitung to uviedol hlavný ekonóm Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. IEA podľa Birola chápe, prečo sa Poľsko tak nevraživo pozerá na plány nového plynovodu, ktorý obchádza východoeurópske krajiny medzi Ruskom a Nemeckom. Z toho, že obidve mocnosti nebudú brať po vybudovaní plynovodu do úvahy ich záujmy, majú obavy i Litva, Lotyšsko a Estónsko.
"Úplne chápeme poľskú opozíciu. Nerozumieme argumentu, podľa ktorého bude poľské zásobovanie vďaka priamym dodávkam do Európskej únie a bez tranzitu cez Ukrajinu bezpečnejšie," povedal Birol. "Z poľského hľadiska by bolo výhodnejšie, keby bolo pre ruský plyn tranzitnou krajinou," dodal.
Nemecko, ktoré pokrýva štvrtinu svojich energetických potrieb zemným plynom, bude tiež až príliš závislé od ruských dodávok. "Viac ako tretina plynu spotrebovaného v Nemecku pochádza z Ruska. Nový plynovod to ešte zvýši" povedal Birol. "Z hľadiska bezpečnosti dodávok je to veľmi znepokojujúce," uviedol.
Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom pred tromi týždňami spustila výstavbu nového plynovodu vedúceho zo Sibíri do Vyborgu, odkiaľ by pokračoval pod hladinou Baltského mora až do Nemecka. V dozornej rade spoločnosti, ktorá bude plynovod prevádzkovať, zasadne aj bývalý spolkový kancelár Gerhard Schröder, ktorý zmluvu o stavbe plynovodu v septembri podpísal s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:13