StoryEditor

Teplárom sa bude platiť za odpojenie

26.01.2006, 23:00
Dodávatelia tepla budú zarábať aj na odchode vlastných klientov. Tí pri odpojení od centrálneho rozvodu tepla totiž budú musieť jeho dodávateľovi čiastočne nahradiť vzniknuté straty. Pripravené vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ukladá v tomto prípade spotrebiteľom povinnosť zaplatiť za časť majetku, ktorá sa odpojením stane nepotrebnou, či výdavky spojené s likvidáciou rozvodov. Náklady na zmenu vykurovania sa tak vyšplhajú až na niekoľko tisíc korún na jeden byt.

Dodávatelia tepla budú od júla zarábať aj na odchode klientov. Kto sa bude chcieť odpojiť od centrálneho rozvodu tepla, bude totiž musieť čiastočne uhradiť stratu dodávateľovi. Pripravená vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ukladá spotrebiteľom povinnosť zaplatiť za časť majetku, ktorá sa odpojením stane nepotrebnou, či za výdavky spojené s likvidáciou rozvodov. Náklady na zmenu vykurovania sa tak vyšplhajú až na niekoľko tisíc korún na jeden byt.

Zaplatia aj nedodané teplo
Najväčšou finančnou záťažou bude práve kompenzácia zodpovedajúceho podielu z už nepotrebného majetku. Odchádzajúci klienti musia teplárom uhradiť štvorročné odpisy, pripadajúce na pomernú časť hodnoty rozvodov tepla. Tá je podielom medzi množstvom tepla, ktoré dodávateľ už nebude dodávať, a celkovým množstvom tepla dodaným do rozvodu. Okrem toho sa bude pri odpojení platiť aj za už zbytočné merače tepla.

Teplári žiadali viac
Povinnosť platiť kompenzácie sa do vyhlášky dostala pod tlakom dodávateľov tepla. "Odpojením prídeme o peniaze, ktoré sme už raz investovali," argumentuje konateľ bratislavského dodávateľa tepla Terming Jozef Smolka.
Pripravované opatrenie sa nepáči spotrebiteľským združeniam. "Sme predsa na trhu, prečo by odberateľ nemohol z neho odísť, veď pri iných energiách ako plyn či elektrina sa nič takéto neuplatňuje," argumentuje prezidentka Asociácie spotrebiteľských združení Božena Stašenková. Centrálne zásobovanie teplom pritom opúšťa čoraz viac ľudí. Napríklad v bratislavskej Petržalke tak za posledné dva roky urobili majitelia 424 bytov. Tu sa odpájajú celé skupiny majiteľov, stavebný úrad miestnej časti na to vydal spolu sedem povolení.

Zaplateniu nákladov pri odpojení sa však dá vyhnúť. Odberatelia môžu znížiť odber tepla na minimum, napríklad tak, že ponechajú vykurovanie spoločných priestorov po starom. Neodpoja sa de iure, ale pritom si postavia svoj zdroj tepla. Potrebujú však stavebné povolenie. To nie je potrebné iba v prípade, že si nainštalujú vykurovanie elektrinou, ktoré je však drahé. Lepšiu pozíciu pri odpájaní majú tí, ktorí ešte nemajú uzavretú zmluvu o dodávke tepla podľa nových pravidiel upravených v zákone o tepelnej energetike. Podľa neho aj podmienky odpojenia musia byť dohodnuté v zmluve. Keďže starý zákon to nežiadal, pôvodné zmluvy takúto klauzulu nemajú.

Platba závisí od typu dodávateľa

Odborníci počítajú s priemernou hodnotou ročných odpisov teplárenských zariadení 40 korún na dodaný gigajoule. Ak byt spotrebuje ročne 50 GJ, jednorázová platba za nevyužitý majetok môže v priemere dosiahnuť osem tisíc korún na byt. Oveľa menej zaplatia tam, kde teplo prichádzalo po starých rozvodoch a tie ústia do odovzdávacej stanice, ktorá dodávateľovi nepatrí. Naopak, viac ako osem tisíc korún zaplatia dodávateľovi, ktorý okrem rozvodov prevádzkuje aj kotolňu a navyše tieto zariadenia obnovil. Podobnú sumu predpokladá aj Teplárenské združenie. Podľa jeho predsedu Jozefa Kovačoviča pri dome s 50 bytmi štvorročné odpisy predstavujú 350-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:51