StoryEditor

Pavol Marchevský: Program vlády bude vždy výsledkom kompromisov

09.02.2006, 23:00

Pristupujú politici k tvorbe programového vyhlásenia vlády ako k dokumentu, ktorý treba aj splniť, alebo je to len súbor priorít - bez ohľadu na ich reálnu presaditeľnosť?
- V poslednom období sa dá sledovať jasná tendencia pristupovať k programovému vyhláseniu vlády ako k dôležitému dokumentu. Čím ďalej, tým viac sa ho vládne strany snažia aj dodržiavať. Tento trend bude pokračovať aj do budúcnosti. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že politické strany oproti minulosti aj vo verbálnej rovine venujú čoraz viac pozornosti práve svojim programovým prioritám.
Je dodržiavanie programového vyhlásenia vlády pre voličov vôbec dôležité?
- Väčší význam mu určite pripisujú politici. Voliči však nie sú homogénna skupina. Tých politicky rozhľadenejších to zaujíma viac a je to pre nich aj faktor pre politické rozhodovanie.
Na dodržiavaní programového vyhlásenia vlády sa v týchto dňoch rozpadla koalícia. Môže to zvýšiť váhu tohto dokumentu v očiach verejnosti?
- Tento konflikt pravdepodobne zvýši záujem nielen o programové vyhlásenie, ale aj o programy politických strán. Tie v poslednom období začínajú oveľa viac svoje kroky či legislatívne iniciatívy odôvodňovať práve programom.
Slovensko je odkázané na koaličné vlády. Nie je potom programové vyhlásenie vždy výsledkom kompromisu na úkor akcieschopnosti a jednoznačnosti?
- V našich politických pomeroch určite. Programy vlád budú u nás vždy výsledkom kompromisov, keď každý z aktérov musí výrazne ustúpiť.
Po predchádzajúcich voľbách skladali vládu programovo blízke strany. Teraz môže ísť o podstatne rôznorodejšie zoskupenie...
- Politická matematika tomu nasvedčuje. Hľadanie zhody na vládnom programe bude preto dlhšie a ťažšie. Miera kompromisov bude tiež pravdepodobne vyššia, ako po posledných voľbách. Strany sa určite rýchlejšie dohodnú na personálnom obsadení ministerských kresiel, ako na vládnom programe.
Je informovanie o plnení vládneho programu zo strany médií dostatočné?
- Informovanie je obojstranný proces. Politicky rozhľadenejší občania, ktorých to zaujíma, majú možnosť siahnuť po náročnejších médiách. Tie o tom prinášajú dostatok informácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:13