HORECA segment má za sebou ďalší náročný rok. S čím všetkým ste sa museli popasovať?
Chýbalo vyhodnotenie ekonomických dôsledkov navrhovaných opatrení v najviac zasiahnutých odvetviach, aj vecná a odborná komunikácia pri ich príprave. Viaceré tak nemali vplyv na zlepšenie pandemickej situácie, no zároveň spôsobovali ekonomické škody, predovšetkým podnikom a zamestnávateľom v gastre a cestovnom ruchu. Spomeniem na začiatku letnej turistickej sezóny nelogické zavedenie zákazu vstupu neočkovaným osobám bez akejkoľvek alternatívy, napríklad negatívneho PCR alebo AG testu. Tým sme nahnevali státisíce turistov z okolitých krajín, ktorí nakoniec trávili dovolenku inde. Toto opatrenie bolo vzhľadom na dobrú situáciu zbytočné. Rovnako zavedenie a uplatňovanie zmeneného covid automatu od polovice augusta, čo znova prinieslo nervozitu medzi turistov a prevádzkovateľov, predovšetkým vo Vysokých Tatrách. Farby sa menili počas prebiehajúcej letnej sezóny a automat bol prezentovaný ako pripravenosť na prichádzajúcu tretiu vlnu. Epidemická situácia na Slovensku však aj v tejto vlne patrí k najhorším na svete. Pravidlá teda neboli vyvážené a ani nepriniesli želaný účinok.
A čo lockdown, ktorý vyhlásili od polovice novembra?
Ide skôr o nelockdown. Služby cestovného ruchu zostali naďalej zatvorené, a to aj pre očkovaných či prekonaných, no Slováci si bez akýchkoľvek obmedzení mohli dopriať tieto služby vo všetkých okolitých krajinách. Výnimkou je len Rakúsko. Opäť sme pri tom, že nedokážeme prijať účinné opatreni...
Zostáva vám 85% na dočítanie.